Followers

Saturday, January 26, 2013

Dinner at Indulgence, Ipoh


Ok, sekali lagi saya nak berkongsi berkaitan dengan makanan dan kali ni kita pergi makan-makan di Ipoh pulak. Sebenarnya sesi makan-makan kali ni disponsor oleh ahli keluarga Zarith... hehe. Oleh kerana tempat makan kali ni agak eksklusif, saya sendiri pun tak menyangka restoran yang menyerupai seperti banglo lama ni sebenarnya adalah restoran makanan barat bertaraf tinggi.

Pada sesi dinner tu, saya tak sempat nak ambik gambar dari luar restoran sebab terlalu gelap. Jadi saya sediakan beberapa gambar dari google untuk rujukan pembaca blog. Restoran Indulgence ni terletak ditengah-tengah Ipoh dan menggunakan konsep English & Old School. Konsep yang menarik dan sangat unik~



Entrance of Indulgence, Ipoh
( Pic Credit to : http://www.j2kfm.com )

Interior ( Pic Credit to : http://www.j2kfm.com )

Sendiri sendiri memilih menu makanan Salmon Grill sebab ikan Salmon memang makanan favorite saya. Hidangan dan rasa ikan salmonnya memang sedap dengan rencah masakan kebanyakkan berasaskan minyak zaiton. Tapi portion makanannya tidaklah terlalu besar, malahan lebih kecil dari portion biasa. Jadi kalau siapa yang tengah lapar tu mungkin tak kenyang dengan satu pinggan hidangan.


Diantara menu makanan

Makanan yang lain-lain juga tidak kurang sedapnya. Kat sini ada hampir kesemua menu makanan barat seperti spaghetti, lamb, chicken chop dan macam-macam lagi. Terpulang kepada selera masing-masing, sebab kalau tak kena dengan selera mungkin ada yang kata tak sedap. 

Saya baru tahu yang kat Indulgence ni kadang-kadang ada wedding Chinese dilakukan. Berdasarkan dari gambar-gambar yang saya jumpa di Google, wedding di sini dihasilkan dengan begitu cantik dan unik. Walaupun tempatnya tak begitu besar, tetapi wedding ala Chinese memang sesuai diadakan di sini secara tertutup.

Zarith & Zarin

Pendek kata, banyak lagi restoran-restoran di Ipoh yang unik dan sedap. Lepas ni kita tengok nak ke mana pulak yer...

p/s : Teringin nak cuba masa western..

Thursday, January 24, 2013

Big Family Dinner ~!


Alhamdullilah, kenyangnya tengok makanan banyak-banyak ni. Hehe.. Sebenarnya, baru je selang 2-3 hari selepas selesai wedding sebelah side saya iaitu di KL, saya dan family buat makan besar-besar punya sempena orang kata macam nak meraikan majlis yang telahpun berjalan dengan sempurnanya. Sesi makan malam gabungan 2 keluarga baru ni sebenarnya tidaklah dirancang, pada awalnya ingatkan sekadar makan-makan biasa. Tapi alang-alangtu terus set makan besar dengan menu makanan pun besar-besar.

Dinner ni actually dibuat di kedai makan ayah saya yang terletak di Taman Melati. Oleh kerana jumlah orang yang join untuk makan malam ni pun melebih dari 25 orang, jadi lokasi kedai makan ni lebih sesuai jika dibuat di rumah. Kesemua menu malam tu telah diatur dan dirancang oleh parents saya sendiri yang diantara menunya adalah Tom Yam Udang Galah, Sup Tulang, Ikan Kukus, Ayam Goreng dan banyak lagi. Kesemua makanan ni dihidangkan dalam kuantiti yang besar dan banyak. Ha, makanlah semua orang sampai kenyang~!


Banyaknya menu makanan

Semuapun laju je makan

Mak saya kata, Udang Galah ni dia beli sendiri di kedai untuk pastikan saiznya yang besar dan sedap. Selain tu pulak, menu ayam gorengnya pula dipilih dari bahagian peha sahaja. Mak saya kata nak ikut macam Ipin, kan dia suka makan ayam goreng bahagian peha je. Erm, layan je la kan.. hehe..

Makan, jangan tak makan

Bersama keluarga dan kawan-kawan

Bila diingatkan balik, mana puas makan masa di meja beradab masa jadi pengantinkan? Nampak je ada udanglah, ikanlah.. semuanya tak lalu nak makan masatu. Masa malam ni nak balas dendam, nak makan balik apa yang tak sempat makan haritu. Hehe.. Terima kasih kepada keluarga saya yang telah bersusah payah menguruskan menu makanan malam tu dan terima kasih juga kepada keluarga Zarith serta kawan-kawan lain turut join pada malam tu.

Alhamdullilah~

p/s: Awal tahun ni ramai orang kahwin, kena set jadual untuk pergi...


Tuesday, January 22, 2013

Majlis Akad Nikah - Zarin & Zarith [ Ipoh, Perak ]


Assalamualaikum semua~!

Mula-mula saya nak ucapkan Selamat Tahun Baru 2013 kepada semua pembaca blog saya yang setia membaca setiap cerita yang saya kongsi. InsyaAllah pada tahun 2013 ni saya nak kemas kinikan rupabentuk blog ni supaya lebih nampak cantik dan tak bosan...

Alhamdullilah, semasa saya menulis blog ni dah genap 2 minggu saya selamat bergelar sebagai seorang suami. Nampaknya, tahun 2013 ni bukan sahaja tahun baru bagi diri saya, malahan merupakan satu permulaan hidup baru yang lebih menarik dan mencabar. Saya telah disatukan bersama isteri saya Zarith, pada 5 Jan 2013 di Ipoh, Perak. Pada masa tu keluarga saya bersama beberapa orang sedara mara turut serta semasa masjlis tersebut. Wakil keluarga saya tidaklah begitu ramai memandangkan faktor jarak dan tarikh yang mana masa tu baru je budak-budak naik sekolah. 

Gambar selepas akad nikah (kredit to Faiz)

Saya dan rombongan keluar actually dah sampai di Ipoh sehari sebelum majlis akad nikah iaitu pada hari Jumaat. Kitaorang sampai awal sebab perlukan masa untuk menyiapkan beberapa hantaran dulang yang tak boleh disiapkan lebih awal sebab takut rosak ketika perjalanan. Saya menyediakan 7 hantaran manakala pula Zarith membalas dengan 9 hantaran. Hantaran kitaorang sangat simple dan kitaorang hanya beli apa yang perlu sahaja.


                                            Gambar selepas akad nikah (kredit to Faiz)

Pada hari nikah, saya sampai di rumah Zarith sekitar jam 10.30am dan hanya boleh masuk ke dalam rumah sekitar jam 10.45am. Pada 15 minit yang pertama tu, adalah majlis diantara keluarga menukar hantaran dan berbincang mengenai majlis. Takdelah nak bincang details sangat pun sebab semuanya dah dipersetujui pada sebelum majlis lagi. Ramai juga family dan jiran-jiran Zarith yang turun untuk bantu perjalanan majlis ni. Sekitar jam 11.15am maka juru nikah pun sampai. Walaupun lewat sikit, tapi majlis tetap berjalan dengan lancar. Baik juru nikah, duduk kat luar rumah pun turunlah hujan dengan lebat. Nasib baik timing cantik~ 

Pengalaman masa akad nikah ni bagi saya adalah 50/50. Saya tak terlalu takut atau nervous tapi lebih kepada risau kalau-kalau ada soalan extra yang ditanya. Nasib baik, saya takde soalan-soalan cepu emas yang ditanya masa tu. Flow akad nikah untuk majlis saya ni orang kata sangat laju dan simple.  Maksudnya takdela sangkut kat mana-mana. Akad nikah ni disempurnakan sendiri oleh ayah Zarith yang ketika tu tak boleh langsung pandang wajah Zarith. Yelah, takut sebak sangat katanya~

Alhamdullilah, dengan sekelip mata saja saya dah berkahwin dengan Zarith secara rasminya. Macam mimpi pun ada rasanya~ Selepas saya selesai solat sunat saya pun menyarungkan gelang dan cincin sebagai hadiah hantaran serta tanda membatalkan air sembahyang. Masa tu, ramailah orang ambik-ambik gambar.

                                          Gambar selepas akad nikah (kredit to Faiz)


Ohya, bercakap pasal gambar ni... sebenarnya saya dah melantik PrettyPeektures sebagai videographer rasmi majlis saya dan Firdaus Adam sebagai jurugambar rasmi.  Pada majlis di Ipoh ni juga, saya telah mendapatkan bantuan kawan-kawan dari BruangFilem untuk turut merakamkan detik-detik menarik disepanjang majlis saya. Terima kasih kepada semua yang telah bertungkus lumus masa tu~! Selain tu juga ada beberapa kawan serta sedara mara yang turut mengambil gambar. Antaranya yang adalah Faiz dan Ab Aziz yang sangat rajin mengambil gambar. Thank you sangat-sangat.

Oklah. Nantikan pula post yang seterusnya sempena majlis bersanding di Ipoh~!

p/s : Siapa tak kahwin lagi, kahwin lah cepat-cepat












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...