Followers

Wednesday, April 04, 2012

Super Spontan memang spontan habis~!


Yay~! Seronok sangat sebab minggu lepas saya berkesempatan menonton rancangan Super Spontan secara live di studio. Wah, jangan jeles ok sebab saya ada sumber tiket untuk masuk studio rakaman show ni yang dorang buat kat Finas setiap hari Jumaat. 1st episod minggu lalu sememangnya saya tidak tahu menahu langsung dengan konsep dan contents Super Spontan ni. Tapi lepas habis je tengok episod ni memang rasa taknak lepaskan peluang untuk menonton setiap minggu.

Selain lineup artisnya memang yang best-best, saya juga rupanya kerap kali masuk dalam camera sampai ada beberapa kawan-kawan yang sms dan tweet saya kata nampak muka saya dalam TV. Saya pun memang tahu ada camera depan muka jadi kenalah cover-cover sikit gelak.  Entahlah, dorang kata adalah macam 3-4 kali nampak saya tengah tepuk tangan. Tapi tak boleh lawan lagi bila last-last sekali saya jadi penonton bertuah dan diinterview oleh Ameer secara live. Ni semua gara-gara akak pakcik dalam studio tu yang taknak diinterview. Semuanya nak pass kat orang dan akhirnya dapatlah kat saya. Saya tak kisah sangat nak kena interview sebab show kelakarkan.. nak tanya soalan susah sangat apa pon... Hehe..


Johan

 Zizan

Zahid
 
Overall saya memang enjoy sangat tengok show ni walaupun ada kalanya nampak macam dorang seolah-olah kena buat lawak. Dengan durasi program iaitu 1 jam setengah saya rasa berbaloi untuk tengok dan berada di dalam studio. Pada kebiasaanya saya takde mood nak amik gambar dengan artis tapi mungkin kerana malam tu tiada tekanan dari kerja dan perasaan bebas sebagai seorang penonton tu tiba-tiba ada.. sayapun ambiklah gambar dengan beberapa idola saya seperti Zizan & Johan.

Harun Salim Bachik

Tuesday, April 03, 2012

Upin & Ipin dipentaskan di Istana Budaya


Dalam semenjak dua menjak ni tiba-tiba ramai pulak kawan-kawan yang call mintak tiket free. Hehe, sebenarnya bukan saya kedekut, tapi saya memang takde tiket free pun. Tiket apa lagi yang doarng mintak kalau bukan tiket teater Upin & Ipin The Musical yang akan mula dipentaskan di Istana Budaya pada 14 April 2012 ini. Macam tak percaya je kan cerita kartun macam Upin Ipin pun boleh jadi pementasan teater. Tapi, korang jangan tak tahu. Kalau animasi luar macam Lion King, Aladdin dan banyak lagi boleh dipentaskan di panggung teater kenapa bukan Upin Ipin?

Diantara aksi pelakon-pelakon kanak-kanak
di dalam Upin & Ipin The Musical

Aksi pelakon Upin ketika berjumpa dengan
berjumpa dengan watak rama-rama

Saya secara tak langsung dahpun melibatkan diri dengan teater ini sejak dari awal lagi. Walaupun tanggungjawab saya tidaklah begitu besar, tapi melihat teater ini berkembang sehingga ke saat terakhir persembahannya di Istana Budaya ini saya rasa sangat bangga. Saya amat suka membantu penerbitan teater ini iaitu CTRA Production kerana kami sama-sama nak lihat teater ini berjaya. Bekerja di dalam dunia baru ini membuatkan saya banyak belajar tentang selok belok dunia teater dan pemasaran menggunakan media baru. 

Yang membanggakan adalah lagu latar teater ini dihasilkan sepenuhnya oleh Pak Ngah. Sentuhan lagu Pak Ngah kali ini agak berbeza dengan lagu-lagunya yang lain. Sebagai penonton, kita akan mudah terbuai dengan lagu kanak-kanak yang sangat catchy dan membuatkan kita mahu menari bersama. Sebut pasal tarian pula, kesemua pelakon teater ini dilatih oleh guru tari yang tidak asing lagi iaitu Aris Kadir yang sangat aktif dengan Akademi Fantasia sebelum ini.

Diantara barisan tenaga kerja teater

 Kak Roy, penerbit bersama CTRA Production

Pak Ngah pencipta lagu teater Upin Ipin

Bersama beberapa pelakon utama

Seramai 55 pelakon teater terdiri dari kanak-kanak semuda 5 tahun sehinggalah kepada pelakon dewasa berumur 52 tahun. Kesemua pelakon ini telah menjalani beberapa ujibakat yang saya boleh pastikan bukanlah mudah. Mereka ni semua bukan hanya boleh menari, berlakon bahkan juga perlu mempunyai mental yang sangat kuat. 

Salah seorang pelakon teater yang saya kenal adalah Dira (Idola Kecil). Walaupun Dira tak memegang watak utama tapi mengikut kata ibunya watak yang diberikan ni pun dah sangat mencabar. Dira perlu practice lebih masa dan bersabar dengan tekanan yang diberikan oleh cikgu-cikgu teater. Garang agaknya cikgu dorang ni kan~. Selain tu saya juga kenal dengan 2 orang watak utama iaitu watak Susanti dan Mei Mei. Saya takdelah kenal sangat, cuma saya pernah interview dorang ni semasa sebelum sesi ujibakat hujung tahun lepas. Masa tu saya mintak dorang nyanyi lagu Sahabat Selamanya sebab nak rekod masuk youtube. Sempat jugak saya wish good luck dan tengok-tengok dorang dapat as main role. Rezeki dorang~!...

Mei Mei dan Susanti

 Bersama pelakon kanak-kanak berusia 5 tahun

Salah seorang watak Upin iaitu Faris Azim

Bersama Dira (Idola Kecil)

Bersama watak Mail 2 Singgit

Bersama watak Ipin

Bersama watak Kak Ros. Jangan Marah~!

Oklah. Apa-apapun teater ni memang best dan rugi besar kalau tak pergi tengok. Tiket dah mula dijual secara online di Ticket2u.biz. Dengar kata tayangan hari pertama iaitu pada 14 April 2012 dah nak habis dijual. 

p/s : Yay, saya dapat tengok freeee~!


Monday, April 02, 2012

Majlis Merisik & Meminang


Alhamdullilah dan syukur sangat-sangat kerana telahpun selesai majlis merisik dan meminang Siti Zarith Iylia pada hujung minggu yang lalu. Majlis ini telahpun diadakan kat rumah Zarith sendiri iaitu di Ipoh. Saya bersama 2 buah kereta lain sebenarnya sampai di rumah Zarith lewat 2 jam dari masa yang telah dijanjikan. Semuanya kerana gara-gara beberapa perkara yang tak dapat dielakkan seperti tersalah jalan dan macam-macam lagi. Tapi, takpe sebab yang penting semuanya dah selamatpun...

Baju sedondon warna cream

Ada videograpfer pulak

Tarikh 31 Mac 2012 menjadi deadline penting buat saya dan Zarith sebab tarikh ini merupakan diantara beberapa tarikh pindaan setelah beberapa tarikh lain gagal kami book. Ini adalah disebabkan faktor-faktor saya terpaksa ke Los Angeles pada awal tahun ini dan juga faktor menantikan masa sesuai untuk kakak Zarith iaitu Anis tamat waktu pantangnya. Akhirnya tarikh hari yang sama juga, pihak keluarga Zarith mengambil peluang untuk combine majlis cukur jambul dan doa selamat untuk cucu baru mereka iaitu Aqeel. 2 Majlis dalam 1 ini disediakan begitu kemas dan cantik oleh pihak keluarga Zarith.

Bersama Sabri

Bersama keluarga suami Kakak

Ada orang tanya, majlis ni sebenarnya bertunang ke merisik? Jawapannya adalah merisik dan meminang. Sebenarnya kalau mengikut adat, majlis merisik dihadiri oleh keluarga-keluarga sahaja dan tiada majlis besar sebagai susulan. Jadi majlis merisik ini sebenarnya sudah boleh dilihat sebagai bertunang. (Berdasarkan kata orang-orang tua). Walau bagaimanapun, kami sendiri insyaAllah akan bertunang sejam sebelum majlis bernikah iaitu pada awal tahun depan. Tarikhnya telah ditetapkan pada bulan Januari tahun 2013. Doakan agar kami berdua berjaya menempuh dugaan yang bakal ditempuhi nanti.

P/S : Semua gambar ini adalah dari iPhone sahaja. Saya akan upload gambar dari photograpfer bila dah dapat gambarnya nanti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...