Followers

Friday, February 24, 2012

10 Petanda Jodoh Kita


Assalamualaikum. Kali ni saya nak kongsi something lain sikit. Artikel ni saya jumpa dari iluvIslam .com yang berkisarkan mengenai tips dan petanda berkaitan jodoh. Mungkin ada diantara kawan-kawan saya yang sedang menjalinkan hubungan dengan pasangan masing-masing ataupun sudahpun merancang untuk mendirikan rumah tangga.

Memang tak salah, jodoh ditentukan oleh Allah SWT, tapi kita boleh cuba memastikan pasangan kita itu jodoh yang betul atau tidak. Harap-harap kita tak memilih berdasarkan rupa paras dan nafsu sahaja.

Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita :

1. Bersahaja
Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik. Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.

2. Senang Bersama
Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita. Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.

3. Terima Kita Seadanya
Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan. Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini. Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

4. Sentiasa Jujur
Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita. Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan. Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.
 
5. Percaya Mempercayai
Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung. Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka. Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.


 6. Senang Bekerjasama
Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar. Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama. Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan. Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?

7. Memahami Diri Kita
Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar. Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita. Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, “lidah sendiri lagikan tergigit”, inikan pula suami isteri’. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih. Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.

8. Tampilkan Kelemahan
Tiada siapa yang sempurna di dunia ini. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut. Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita. Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita. Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya. Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

9. Kata Hati
Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Allah deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindakbalas pada situasi tertentu. Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

10. Solat Istikharah dan Tawakkal
Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah SWT. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi atau gerak hati. Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Allah memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat petunjukNya. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya. Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Setelah semuanya diusahakan, berserahlah kepadaNya dan terus berdoa. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara.Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.


 dipetik dari iloveislam.com
 
p/s : Doakan laluan penyatuan jodoh saya berjalan dengan lancar. Amin~
 

Saturday, February 18, 2012

Trip To Los Angeles (Disneyland California Adventure Park)


Assalamualaikum. Sekali lagi kita bertemu dan kali ini saya nak teruskan dengan update ketika saya berada di Disneyland. Kalau sebelum ini saya dah banyak kongsi gambar-gambar ketika di Disneyland Park, kali ni saya nak kongsi gambar di Disneyland California Adventure Park. Lokasi kedua-dua park ni berdepan di antara satu sama lain tapi tiket nak masuk ke dalamnya adalah berbeza. Boleh dikatakan secara kasarnya nak masuk satu thempark ni harganya sekitar RM260 untuk satu hari. Pakej tiketnya akan jadi lebih murah kalau beli pakej 2 hari atau lebih. Macam biasalah saya, Ainur & Fikri bersama-sama menghabiskan masa kat sini dari pagi sampai malam. Group yang lain ketika ini decide nak masuk semula ke Disneyland Park sebab ingin pergi ke attraction yang lain yang dorang tak sempat nak pergi haritu.

Ok, yang bezanya kat Disneyland California Adverture Park adalah kat sini ada banyak ride dan attraction yang baru-baru. Diantaranya adalah Little Mermaid, Bug's Life, World of Colors dan banyak lagi. Jom kita tengok satu-satu~!


Replica watak dari Bug's Life


Beruang apa ek?

Tempat pertama yang saya pergi adalah ke show 4D Bug's Life yang diberi nama "Its Tough to be a Bug". Show ni ala-ala teater 4D tapi jauh lebih hebat. Saya boleh dikatakan banyak-banyak tayangan 4D yang kitaorang pergi di sini, tayangan ini lah yang paling best. Ini adalah kerana dorang banyak menggunakan props dan animatronic bug bagi melengkapkan jalan cerita. Selain tu, kerusi penonton juga sering kali dihujani dengan efek-efek air, asap, bau dan serangga berjalan bagi memberi pengalaman baru dalam tayangan 4D. Signage dan keyword kat sini juga sangat kreatif dan unik. Pekerja kat sini memanggil pengunjung sebagai "bug" sebab secara tak langsung kita seolah-olah dibawa ke dunia bug. Comel ke panggil bug?

Bersama Chip & Dale

Di hadapan Bug's Land

Label untuk pekerja mereka sahaja

Attraction ke dua yang saya rasa sangat menarik adalah ride Little Mermaid. Ride ni actually ride ringan-ringan je dan sesuai untuk seisi keluarga. Semasa naik ride ni, kita seolah-lah akan dibawa ke dalam cerita Little Mermaid. Semua plot-plot menarik dalam cerita akan dianimasikan menggunakan animatronic yang sangat cantik. Dengan berlatar belakangkan muzik dari cerita ni dan dengan semua haiwan laut turut menari dan menyanyi bersama-sama seolah-olah memang mampu melupakan segala masalah kita sekejap. Hehe.. Saya tak dapat gambarkan betapa cantiknya visual yang dorang hasilkan. Cuba check video youtube yang saya jumpa orang upload kat bawah ni...


Video dari ride Little Mermaid

Ada juga beberapa ride yang extreme seperti Twigtlight Zone dan Screamin California. Namun begitu, saya tak sempat nak ambik gambar ride-ride ni sebab terlalu menghayati ride ni. Di sini secara keseluruhannya agak kurang orang dan tak seramai di Disneyland Park. Ini adalah kerana ada beberapa segment yang tak buka lagi dan masih dalam pembinaan. Ride yang dijanjikan akan dibukan dalam tahun ini adalah seperti The Cars dan Transformers. Wah, mesti bestkan? Takkan la nak datang lagi kat sini~.. Memang taklah kan..

Orang tak berapa ramai kat sini

Di walkway yang diberi nama Hollywood

Ini adalah tempat makan

Di kawasan walkway yang diberi nama Hollywood kadang-kadang akan ada persembahan maskot. Maskot-maskot ni akan berjalan menaiki kereta berhias masing-masing dan kadang-kadang akan perform something kat pengunjung. Saya bernasib baik dapat berjumpa dengan watak Monsters Inc iaitu Sulley yang hensem ni. Watak Boo yang kecik tu pun sangat comel. Erm, mesti orang yang pakai tu orang kecik je sebab maskot tu pun nampak kecik. Sapa yang tak tau nama-nama watak ni kenalah tengok balik cerita Monsters Inc ye.

Selain tu, saya juga sempat berjumpa dengan watak-watak dari Incredibles, Buzz Lightyear dan Phineas & Ferb. Tak sempat pulak saya bergambar sebab dorang tengah buat persembahan masa tu.


Monsters Inc

With Goofy
 
 Phineas & Ferb

Buzz Lightyear

Nak jadikan cerita si Ainur ni boleh pulak tertinggal camera kat dalam toilet. Masa dia sedar camera dia dah hilang adalah semasa kitaorang bertiga tengah naik ride Soarin California. Ride ni best betul sebab ride ni adalah berkonsepkan motion ride. Kita akan duduk dikerusi berupa seperti kerusi di dalam kapal terbang. Kerusi ni yang dalam 1 row ada lebih kurang 10 orang akan diangkat ke atas. Masa ni kaki memang dah tak jejak lantai dan dah terapung. Ha, masa ni lah Ainur cakap camera dia hilang. Saya dan Fikri pun buat taktau je dulu sebab nak fokus ride yang suspen ni. Bila kita semua dah berada di atas, screen di hadapan kita yang sebesar alam tu menayangkan video seolah-olah kita sedang terbang di atas awan dan seterusnya ke bandar California. Kalau visual tu menunjukkan pergerakan menjunam contohnya, kerusi kitapun akan digerakkan ke depan seolah menjunam juga. Jangan takut sebab pergerakkan visualnya sangat mild dan tak extreme. Yang menariknya, kita di bawa "terbang" ke beberapa tempat menarik di California seperti di pergunungan salji, di tepi pantai, bandaraya dan terakhir sekali terbang di atas Disneyland pada waktu malam. Di sinilah kami dipersembahkan dengan fireworks trademark Disneyland yang di"letup"kan dihadapan pandangan mata kami. Cantik sangat sebab fireworksnya sangat clear dan jelas.

Ohya, sambung balik pasal camera Ainur yang hilang tu. Kitaorang pun bergegas ke tempat kejadian dan didapati cameranya dah tiada. Muka Ainurpun dah ketat semacam je. Kitaorang bertigapun bersetuju nak cari information counter untuk bertanyakan pasal camera tu. Di luar toilet kami bukalah peta sebab nak cari lokasi information counter. Adalah dalam 5 minit kitaorang merapu bersama-sama nak cari information counter tiba-tiba ada staff Disney tegur dan bagi camera tu kat kitaorang. Rupanya dia dah jumpa camera tu dan simpan sekejap. Kami cek semula camera tu dan nampaknya dia dah on camera untuk periksa gambar kat dalam tu. Dengan tengok gambar dalam camera, dia bolehlah tahu siapa owner camera yang hilang. Ainur memang terhutang budi dengan staff Disney ni dan terus ambik gambar bersama-sama sebagai kenangan.

Ainur bersama staff Disney yang jumpa camera dia
 
 Watak dari Jake & The Neverland Pirates

Ainur dengan makanan uniknya

Pada hari ni, kami bertiga bernekad nak berjimat cermat dan nak mencatu duit. Ini adalah kerana kami bertiga masing-masing dah takde duit USD sebab dah spend USD80 just untuk masuk ke dalam park ni yang tiada dalam perancangan asal. Kami tak kisah sangat pasal duit sebab dah alang-alang datang jauh, biarlah merasa semua benda. Masih ada beberapa USD yang tinggal untuk survive dan membeli beberapa cenderamata. Jadi hari tu kitaorang bawa roti kosong yang plannya untuk dimakan dengan Goober. Setelah beberapa keping, dah mula rasa bosan dengan rasa Goober walaupun sedap. Jadi Ainur mencuba resepi baru. Dia ambik roti kosong dan campurkan pulak dengan mustard dan sos tomato yang memang dah sedia ada di cafe masa tu. Dia kata kita bayangkan seolah-olah kita makan dengan sosej, tapi sosejnya dah habis jadi kita tengah makan bahagian rotinya saja. Memang ketawa besar bercampur sedih apabila memikir nasib kitaorang kat situ masa tu.

 Animation Class

Suasana ketika di dalam class

 Macam apa je ambik gambar

Sebenarnya masih ada beberapa lagi attraction yang lain yang tak sempat saya kongsi kat sini. Tapi saya nak amik ruang sikit untuk cerita pasal Animation Class. Animation Class ni bukanlah ride ataupun tayangan, tapi memang actual class yang dikendalikan oleh artist Disney sendiri. Memang bukan senang nak meet in person artist Disney dalam class eksklusif macam ni. Semasa ni, kami diajar cara melukis muka Goofy dengan mudah. Semua step melukis diajar dengan cara mudah dan senang diikuti.


 Topi Mickey konsep R2D2 yang unik
 
Mickey Fun Wheel

Kami bertiga habis berjalan satu Disneyland California Adventure Park ni lebih kurang jam 5 petang. Seperti yang saya bagitau, kat sini tak banyak sangat tempat kalau dibandingkan dengan Disneyland Park. Tapi kami tak boleh balik lagi sebab masih menantikan klimak persembahan iaitu World of Color yang hanya akan ditayangkan pada jam 8.15malam. World of Color ini adalah persembahan air pancut yang digabungkan dengan cahaya dan muzik. Ianya juga diselang selikan dengan efek visual animation dan efek-efek api mengikut pada jalan cerita. Tayangan yang memakan masa lebih kurang 20 minit ini memang sangat menarik dan telah menjadi satu kewajipan untuk menontonnya kepada siapa-siapa yang datang ke Disneyland. Dengar kata World of Color ni masih baru lagi dan hanya ada di Disneyland California. Kalau nak tengok macam mana rupanya benda ni, bolehlah tengok video kat bawah ni..


World of Colors

Wednesday, February 15, 2012

Maternity Photoshoot - Indoor Session


Assalamualaikum. Saya berhenti sekejap untuk post pasal Disneyland walaupun ada beberapa materials yang masih saya ingin kongsikan. Buat masa sekarang ni, saya takdelah jetlag ataupun tak sihat. Alhamdullilah sebab dapat meneruskan semula kerja macam biasa dan merancang untuk sesuatu yang lebih besar.

Saya teruskan berkongsi cerita berkaitan dengan gambar maternity yang pernah saya buat untuk pasangan Jojo & Anis tempoh hari. Semasa saya menulis post ni, Anis dahpun melahirkan baby lelaki. Tahniah saya ucapkan.


Gambar menunjukkan "perubahan masa"


Gambar low angle dari dalam katil baby
 
Kalau haritu saya dah kongsi gambar ketika sesi Outdoor, kali ni saya nak kongsi beberapa gambar ketika sesi Indoor pula. Sesi photoshoot kali ni lebih sekejap dan ringkas sebab lokasinya pun dalam rumah. Ianya jadi lebih senang dan selesa untuk si ibu. Macam biasalah saya dah bersiap sedia dengan props seperti kasut dan buku berkaitan baby. Saya mengambil masa lebih kurang 1 jam lebih untuk menyelesaikan keseluruhan sesi photoshoot masa tu.


Top angle si ibu dengan headphone
Moment mendengarkan lagu melalui headphone kepada baby

Saya hanya menggunakan 2 lokasi utama iaitu di ruang tamu dan di bilik baby. Oleh kerana pilihan dan ruang lokasinya agak terhad, jadi peranan pasangan menggunakan ekspressi masing-masing amat penting. Saya suka-suka je suruh dorang pura-pura gelak ataupun seperti sedang berborak untuk menampakkan mood neutral. Dorang memang akan dengar arahan saya.. Hehe...


Berlakon pakaikan baju baby


Baby toys


Happy pose kat sofa


Mempromotekan baju baby

Shoot dari luar rumah

Tak lupa juga, Zarith yang menjadi PA saya pada haritu. Walaupun tak berapa banyak sangat props yang harus dibawa tapi kadang-kadang dia memberi idea shots atau angle-angle yang boleh diambil. Macam manalah nanti saya nak ambikkan gambar untuk dia nanti untuk maternity yang lebih kurang macam ni. Saya kena hire orang jugak agaknya...

Zarith pun ada juga

p/s : Tahniah sekali lagi dengan kelahiran baby boy

Tuesday, February 14, 2012

Tahniah Jojo Anis - Its a Boy~!


Tahniah kepada pasangan Jojo & Anis kerana telah dikurniakan bayi lelaki pada tanggal 11 Februari yang lalu. Saya mengambil masa beberapa hari untuk merancang post ucapan tahniah ni kat blog saya sebab sedang pening memilih contents yang terbaik. Dalam masa yang singkat dan agak penat sebab baru pulang dari LA, saya membuat keputusan untuk menghasilkan video kat bawah ni. Video ni saya rakam tanpa menggunakan tripod dan dengan masa yang sangat minimum. Saya harap korang berdua suka video ni...



Dengarlah lirik lagu latar yang saya pakai dalam video ni. Semoga kurniaan Allah yang terindah ini dapat dijaga dan dididik dengan baik... insyaAllah..

Wednesday, February 08, 2012

Trip To Los Angeles (Universal Studio Hollywood)


Salam dari Hollywood~!!. Yea, itulah aktiviti utama saya pada hari ke 4 saya berada di Los Angeles ni. Pada awal-awal pagi lagi kami dibawa oleh pemandu bas untuk ke Universal Studio Hollywood bagi melihat suasana studio produksi terkemuka dunia itu. Tapi sebelum sampai kat situ, kami singgah sekejap kat Hollywood Walk of Fame di mana di sinilah nama-nama bintang terkenal Hollywood dipamerkan kat lantai-lantai kaki lima. Nama-nama seperti Britney Spears, Jackie Chan dan ramai lagi menjadi tempat untuk ramai orang bergambar. Selain tu, tempat-tempat menarik kat sini lagi adalah Madame Tussauds yang mempamerkan patung-patung lilin artis-artis serta orang -orang terkenal. Oleh kerana masa suntuk, kami bercadang untuk datang semula kat sini pada esok hari. Tapi sebelum meneruskan perjalanan ke Universal Studio saya sempat bergambar dengan watak kegemaran saya iaitu Shrek~

Hollywood 


Kiri : Bergambar bersama plat nama Mickey Mouse
Kanan : Kegemaran saya, Shrek 

Lebih kurang sejam berada di Hollywood Walk of Fame memang tak cukup namun kami teruskan perjalanan ke Universal Studio Hollywood dan tak sabar nak tengok apa yang menarik kat dalam. Bayaran tiket masuk adalah USD80 iaitu lebih kurang RM240 untuk seorang. Berbeza dengan Disneyland, kat Universal Studio ni mood dan feelnya adalah lebih untuk orang dewasa. Customer servicesnya pula tidaklah terlalu ramah tetapi moderate sahaja.

Saya tahu ramai yang dah pernah sampai ke Universal Studio Singapore dan saya pulak sejujur-jujurnya tak pernah sampai kat mana-mana Universal Studio lagi pun. Saya tak tahu what to expect bila berada kat sini. Tapi apa saya tahu, Universal Studio Hollywood ni istimewa kerana ada Studio Tour yang memberi peluang kepada pengunjung melihat suasana dibelakang tabir filem Hollywood. 

 Di hadapan globe Universal Studio

 Entrance utama Universal Studio

Sebaik sahaja menjejakkan kaki ke dalam ruang legar Universal Studio, kami sudah disambut oleh tukang sapu sampah yang menari lagu Michael Jackson. Actually, dorang bukanlah tukang sapu sampah yang betul, cuma penari yang menyambut pengunjung. Dihadapan pintu masuknya pula, terdapat statue ataupun patung batu berbentuk pekerja-pekerja filem dengan post masing-masing. Di sinilah juga semua merchandise utama Universal Studio dijual. Yang menariknya kat ruang legar ni, ada beberapa orang yang kelihatan seperti sedang merakam filem makhluk asing. Dorang akan berinteraksi dengan pengunjung kalau-kalau ada yang nak jadi ekstra dan berlakun bersama. Aktiviti ni kiranya macam sekadar suka-suka dan menjadi  salah satu daya penarik.

 Statue selepas masuk ke Universal Studio

Statue berbentuk jurukamera

Ainur asyik sangkut kat pintu masuk jer... 


Atas : Pengunjung sedang berlakun bersama untuk filem makhluk asing
Bawah : Kedai istimewa menjual merchandise Sponge Bob

Actually Universal Studio ni tidaklah besar sangat. Saya boleh cakap size Universal Studio ni adalah 1/4 dari size Disneyland Park. Kawasan pertama yang kami semua pergi adalah ke Studio Tour. Untuk pergi ke studio tour ni kami kena berjalan jauh ke bahagian dalam Universal Studio. Disepanjang perjalanan nak ke situ, saya dah boleh nampak ramai watak-watak filem dan watak animasi yang akan berlegar-legar di tepi-tepi jalan untuk bergambar. Diantaranya adalah seperti Marilyn Monroe, Sponge Bob, Dora The Explorer, Shrek & Princess Fiona, Simpsons dan ramai lagi yang saya tak kenal. Dorang ni akan tunggu di satu spot yang kebiasaannya hampir dengan "rumah" atau booth masing-masing. 

Maskot Lorax (Cerita Baru)

 Marilyn Monroe

View on the way ke Studio Tour

Hollywood Studio Tour

Studio Tour ni memang diantara pengalaman yang sangat menarik ketika berada di sini. Walaupun beratur agak panjang pada mulanya tapi waktu menunggu tidaklah terlalu lama. Kami menaiki tram khas yang ada lebih kurang 4-5 "gerabak" dan dijaga oleh seorang jurucakap. Kat sini skill bercakap jurucakap tu sangat bagus di dalam memberi penerangan dengan gaya santai dan kadang kala berlakun bagi memberi impak kepada suasana sekeliling. Tram akan melalui jalan yang telah disetkan dan akan berhenti beberapa minit mengikut contents yang telah dirancang. 

Pada awalnya kami dibawa pusing-pusing untuk melihat studio-studio besar yang memang digunakan dalam pembikinan filem Hollywood. Diantara tempat yang dibawa adalah lokasi pengambaran filem Desperate Housewife, Back to the future, Jaws, War of The Worlds dan banyak lagi.  Kebanyakkan set-set ni actually, dorang akan reuse untuk cerita lain sekiranya perlu. Set-set nipun dibina bukanlah secara details sangat tapi cukup untuk nampak cantik dalam kamera. Contohnya set bangunan dalam cerita Back to The Future untuk scene Clock Tower adalah dinding dibahagian depan saja dan secara keseluruhannya benda tu adalah sekeping. Dorang akan ubah-ubah mengikut scene. Selain tu, set Back to the Future nipun kadang-kadang dipakai untuk cerita lain juga. Pandai-pandai la dorang tipu... 

Effect dari filem Fast & Furious 

 Wisteria Lane, Desperate Housewife

 Set cerita apa tak ingat pulak

War of the World

King Kong 360 3-D

Pada 10 minit pertama perjalanan tram ni lebih kepada tunjuk-tunjuk set pengambaran sahaja. Tapi yang menarik adalah pengalaman ketika berada di King Kong 360 3-D. Di lokasi ni kita akan dibawa melalui satu terowong gelap sambil mendengar penerangan oleh Peter Jackson kat dalam TV. Masa nilah Peter akan suruh kita pakai cermin mata 3D dan tram tu akan berhenti. Tanpa kita sedari, rupanya kita sudah dibawa ke dalam dunia filem King Kong di mana semasa tu King Kong dan dinasour T-Rex sedang berlawan. Situasinya adalah seperti kita yang dalam tram tu sedang terperangkap di tengah-tengah perlawanan dua gergasi ni. Penumpang dalam tram boleh tengok view perlawanan ni dari belah kiri dan kanan sebab semasa tu kita seolah-olah berada di tengah-tengah.   Inilah yang dipanggil 360 view. Kadang kala bila King Kong tu terjatuh dekat kita akan ada air semburkan muka kita seolah-olah air liur dia kena pada kita. 

Ditambah pula dengan scene di mana King Kong seolah-olah menarik gerabak tram yang belakang sekali dan mencampakkan kepada T-Rex tu. Nampaklah orang-orang kat dalam tram tu menjerit-jerit mintak tolong. Walaupun kita tau benda tu tak mungkin terjadi, tapi semuanya toleh ke belakang tram untuk lihat nasib tram yang kena tarik tu. Walaupun sekejap je King Kong 360 3-D ni tapi pengalamannya memang sangat menarik. Pertama kali saya merasakan 3-D macam ni. Untuk yang nak tengok pengalaman sebenar semasa kat dalam King Kong 3D ni bolehlah tengok video klip di bawah ni :



Selain King-Kong ada lagi beberapa tempat yang menarik semasa Studio Tour ni seperti Fast & Furious, Bone, War of The World dan beberapa lagi. Tapi kesemua ni memang tak boleh lawan dengan King Kong 360 3-D.

Ok, selesai dengan studio tour yang mengambil masa lebih kurang 45 minit lokasi seterusnya adalah The Simpsons Ride yang dipanggil Krustyland. Inipun adalah salah satu ride yang wajib untuk dinaiki. Diluar ride ni ada banyak warning berkaitan dengan amaran kepada pesakit lemah jantung, kanak-kanak dan sebagainya. Ada juga maklumat yang menasihatkan supaya ibubapa yang membawa anak-anak supaya meletakkan anak mereka di bawah penjagaan sementara waktu sebelum menaik ride ni. Saya dan beberapa orang lagi sebenarnya nak mengelakkan dari naik ride extreme sebab tengah penat sangat masa tu. Bila kami hampir dengan pintu masuk, dorang display peta dalam Krustyland ni. Wah, besarnya... siap ada ride yang masuk dalam gua la.. dalam air... pusing-pusing...~! Aduh~!


Ride ni direka berdasarkan jalan cerita yang sangat menarik. Watak Krusty kalau siapa yang tengok cerita Simpsons adalah clown yang gila-gila dan dia mencipta ride extreme yang dipanggil Krustyland. Nak dijadikan cerita, Krustyland ni diambil alih secara paksa oleh seorang banduan yang bencikan Krusty. Jadi penglibatan kita sebagai pengunjung adalah menaiki ride yang telah disabotaj oleh bantuan tu tadi.

Jalan cerita ini diceritakan dengan menarik sekali disepanjang tempat menunggu. Jadi kalau siapa yang tak tengok tu, mesti tak faham cerita dia. Bila giliran kami tiba, kami diminta duduk di dalam satu kerusi ride yang memuatkan seramai 8 orang. Semua beg ataupun apa saja yang tengah dipegang kena letak tepi. Ni memang menambahkan lagi keraguan kami ketika tu. Bahaya sangat ke ride ni sampai kena tinggalkan barang kat tepi. Redha dan menerima kenyataan kamipun memulakan ride ni. Kerusi ride diangkat ke atas dan kami dipindahkan ke tingkat atas yang gelap. Tiada langsung view kiri dan kanan. Yang ada hanyalah view hadapan sahaja. Bila mula je, rupanya view di depan kami adalah view 3D pandangan kita ketika menaik ride di dalam dunia Simpons. Kereta ride ni akan ke depan atau kebelakang mengikut angle di dalam screen hadapan kami. Walaupun ianya secara virtual saja, tapi bila animationnya mengambarkan ride kita dibawa dengan laju, kitapun terasa juga.  Inilah yang dipanggil Motion Ride. Mula-mula tu ramai juga yang jerit-jerit, tapi bila dah lama-lama tu rasa macam enjoy sangat. Pandai dorang bermain dengan minda kita dan menakutkan pengunjung sebelum naik ride lagi.


 Homer dan Marge Simpsons

Mesin Press Coins pun ada kat sini

Di bawah ini adalah view Universal Studio dari pandangan atas. Seperti yang saya maklumkan tadi, kawasan Universal Studio ini pengunjung ini tak lah besar sangat. Dalam separuh hari je, kita dah boleh hafal spot-spot yang ada kat dalam Universal Studio ni. Salah satu ride yang agak terkenal di sini adalah Jurassic Park. Ride ni kita akan membawa kita mengharungi air di dalam bot dan masuk ke dalam dunia Jurassic Park. Keseluruhan konsep kat dalam ni menggunakan Animatronics yang sangat famous di dalam pembikinan filem Hollywood. Mungkin saya baru tengok teknologi yang lebih canggih di King Kong 360 3-D jadi saya rasa method ni agak terlalu biasa. Tapi saya puji dengan set latar belakangnya yang sangat cantik. Ada satu ketika, saya disajikan dengan light rays ketika melalui di bawah jambatan jaring. Pemandangan yang sangat cantik. Pada penghujung ride ni, pengunjung dikejutkan dengan laluan bot yang tiba-tiba laju sebab melarikan diri dari T-Rex yang mengejar. Overall rides ni sangat sekejap dan pengunjung hanya akan basah pada penghujung rides.


Padangan dari atas 

 Jurassic Park

 Zarin & Fikri bersama pelakon/cosplay filem The Mummy

Banner The Simpsons yang unik 

 Shrek 4D

Seterusnya adalah persembahan Water World. Siapa sangka filem Water World yang ditayangkan pada tahun 1995 ni sampai sekarang terus dikormesilkan. Saya actually tak minat sangat filem ni dulu. Di sini persembahan Water World ni dipersembahkan di kolam air yang luas dan lengkap dengan kerusi untuk penonton. Setupnya lebih kurang macam menonton persembahan anjing laut ataupun burung kat Zoo. Persembahannya bermula dengan 1 scene dari dalam filem yang dilakukan dengan pelakun yang nampak dari jauh mirip seperti pelakon asal. Lepas dorang gaduh-gaduh, dorang akan letupkan kawasan tu dengan teknologi pyrotechnics. Masa letupan berlaku, memang pengunjung boleh terasa kepanasan letupan tu tapi letupan tu takkan kena pengunjung sebab ianya telah atur sedemikian. Boleh tahan, tapi dorang kata Water World kat Univeral Studio Singapore lagi best~.

 Persembahan Water World

Entrance Water World 

 Diantara penonton ketika persembahan Water World

Saf, Keng Sun dan Ainur bergambar dengan pelakon 

Selain tu ada beberapa lagi tempat yang sempat saya pergi seperti "House of Horrors" iaitu rumah hantu, Special Effects Stage dan Shrek 4D. Special Effects Stage ni memang wajib untuk orang yang nak tahu latar belakang CGI di Hollywood. Persembahan yang berbentuk sketsa ni menerangkan teknologi CGI termasuklah beberapa contoh-contoh filem Hollywood dengan begitu kreatif sekali. Ada juga penglibatan dari penonton semasa demostrasi CGI yang menjadikan persembahan ini tidak membosankan. Two Thumbs Up!.

Universal Studio ni tutup lebih awal jika dibandingkan dengan Disneyland. Walaupun ada beberapa jam lagi untuk ianya ditutup semasa tu, tapi kami rata-rata macam dah puas dengan rides yang ada. Jadi dengan masa yang ada tu, kami pergi bergambar dengan maskot-maskot yang ada disepanjang jalan di dalam Universal Studio. Sekali lagi saya bergambar dengan Shrek dan kali ini adalah versi maskot. Kalau nak tahu saya sangat suka animasi Shrek. Ke saya dah cakap tadi?

Merchandise kat dalam Univesal Studio ni pun banyak pilihan. Setiap kedai menjual merchandise mengikut konsep masing-masing. Ada kedai yang menjual merchandise mengikut konsep cerita Simpsons dan ada yang mengikut konsep Spongebob. Kalau ikutkan hati semuanya nak beli.~! Hehe...

 Sekitar kawasan dalam Universal Studio

 Bersama maskot Dora The Explorer

 Pelbagai watak maskot

 Dracula dan Frankenstein 

Special Effects Stage 

 Dengan orang Taxi pun nak bergambar

Shrek versi maskot tak berapa comel 

Pilihan air minuman yang ada

Kitaorang keluar dari Universal Studio lebih kurang jam 6 pm waktu tempatan. Semasa ni cuaca memang dah gelap sikit dan dah hampir malam. Di luar Universal Studio ni ada lagi satu tempat iaitu Universal Citywalk. Tempat ni macam downtown tapi lebih cantik dan banyak barang dijual. Saya sangat suka tempat ni sebab macam-macam barang yang menarik dijual.

Pada malam tu, kami dibawa oleh pemandu bas ke tempat makanan halal iaitu di restoran makanan Thai. Dalam sedar tak sedar rupanya dah 4 hari saya tak makan nasi sebab memang takde nasi. Razuri dah mula tak sihat pada masa ni mungkin sebab tak biasa dengan makanan kat sini. Yelah, kita orang melayu kalau tak makan nasi memang tak sah. Nasib baik saya ni tolak batu dengan kayu je.. sebab tu ok lagi sampai hari ni.

 Jadual Produksi Universal Studio

 Entrance pada waktu malam

 Inilah Universal Citywalk

Alhamdullilah, bila kami semua dihidangkan makanan Thai seperti Tom Yam sedikit sebanyak dapat melepaskan rindu dengan makanan Malaysia. Walaupun tak sesedap Tom Yam kat Geng's Corner tapi saya dah bersyukur kerana dapat rezeki makan macam ni. Dua tiga hari kebelakangan ni kami hanya makan meggi waktu malam sebab setiap hari balik lewat kat hotel. Bila pagi pula hanya makan pancake ataupun omelette kat hotel. Tengahari atau petang biasanya hanya sempat makan churros sahaja.

Menu makanan yang disediakan 

Razuri, Idaman dan Faiz selepas selesai makan malam




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...