Followers

Friday, December 14, 2012

Al-Fatihah buat adik Faiz



Assalamualaikum semua. Kali ni saya nak ajak semua pembaca blog saya agar berhenti sekejap buat kerja dan sedekahkanlah Al Fatihah buat adik Faiz yang baru sahaja pulang ke ramatullah. Ketika saya menulis post kali ni, saya baru sahaja pulang dari Taiping melawat keluarga arwah. Buat yang tak mengenali siapakah adik Faiz yang saya sebutkan ni, biarlah saya cerita sedikit ...


Adik Faiz ni sebenarnya salah seorang peminat Upin & Ipin dan menghidap sakit kanser hati sejak dilahirkan. Walaupun keadaannya yang kurang sihat, tetapi ahli keluarga Faiz tidak pernah putus asa untuk menjaga Faiz. Sebagai seorang kanak-kanak, minat terhadap kartun Upin & Ipin memang tidak boleh lari. Setiap hari keluarganya membuka rancangan Upin & Ipin di TV9 kerana hanya itulah yang mampu membuatkannya tersenyum. Walaupun, tidak banyak bersuara untuk meluahkan rasa minatnya terhadap Upin & Ipin tetapi sekurang-kurangnya dia terhibur. Makin kerap dia menonton cerita Upin & Ipin, makin suka dan sayang terhadap apa sahaja yang berkaitan dengan Upin & Ipin. Dah macam-macam barang Upin & Ipin yang dibeli keluarganya baik yang asli ataupun pirates.



Disebabkan itulah salah satu hajat keluarganya adalah untuk membawa Upin & Ipin datang ke rumah untuk membuat Faiz gembira. Hajat keluarganya itu akhirnya sampai juga kepada saya pada tahun lepas dan dengan apa yang saya mampu akhirnya dapat juga saya kumpulkan beberapa orang staff Les' Copaque bersama dengan maskot Upin & Ipin dan bertandang ke rumah. Keluarganya yang ketika itu menetap di Sungkai Perak menyambut kedatangan kami seperti mengadakan mengadakan rumah terbuka Hari Raya. Tambah lebih istimewa lagi, dapat juga saya men"curi" Asyiela Putri dan Ida Shaheera untuk turut serta dalam lawatan ni. Saya rasa lawatan ketika itu sangat meriah dan setidak-tidaknya dapat menunaikan hajat keluarga Faiz untuk melihat Faiz gembira. Di akhir lawatan tersebut sempat juga saya merakamkan ucapan ibu Faiz yang membuatkan siapa-siapa staff Les' Copaque dengarpun akan tersentap sekejap. Ucapan ikhlas ibu Faiz ni sememangnya saya pegang sampai sekarang dan menjadikan motivasi kepada diri saya untuk membantu kawan-kawan yang senasib seperti Faiz. Ayat ibu Faiz adalah .

".... Akak akan sokong Upin & Ipin sampai akhir hayat akak."

Bermula dari situlah, saya agak rapat dengan keluarga Faiz lebih-lebih lagi dengan ibu Faiz. Saya sering diupdate melalui telefon dan gambar MMS dengan perkembangan Faiz baik ketika sihat ataupun sakit. Pernah sekali tu, saya terima gambar MMS Faiz memakai baju singlet lengkap Upin & Ipin yang baru dibeli di event di Taiping. Ada juga beberapa kali saya dimaklumkan Faiz dimasukkan ke hospital kerana keadaaanya makin serius. Ibu Faiz cakap sebenarnya memang dah takde ubat sangat untuk Faiz dan dia dapat meneruskan kehidupan dia lebih kerana semangat dalam dirinya sendiri. 

Nak dijadikan cerita, raya tahun lepas saya datang beraya ke rumah keluarga Faiz yang ketika itu dah berpindah ke Taiping. Pada awalnya saya tak plan sangat nak beraya, cuma raya tahun lepas memang saya banyak ke belah utara jadi saya ambil peluang untuk menjenguk Faiz dan keluarganya. Alhamdullillah, ketika tu Faiz nampak lebih sihat sebab keluarga Faiz ada mencuba ubat habbatus sauda sebagai makanan tambahan. Itulah kali terakhir saya berjumpa dengan Faiz~..

Malam semalam sekitar jam 7.45 malam saya terima panggilan dari ibu Faiz. Dengan nada sedih dan menangis ibu Faiz bagitahu yang Faiz dah takde lagi. Ayat ringkas ibu Faiz tu memang mengejutkan sangat dan saya pun tak tau nak react macam mana. Awal pagi tadi saya bernekad seorang diri untuk ke Taiping untuk melawat disaat akhir. Tapi sayangnya saya tak sempat nak jumpa dengan Faiz sebab dia dah pun dikebumikan semasa saya sampai.

Mengikut cakap ibu Faiz, Faiz pergi dengan keadaan tenang. Ketika saat-saat akhir tu Faiz menyebut nama ibu, ayah, atok dan semua ahli keluarga termasuklah nama Upin & Ipin. Ibu Faiz juga memasangkan lagu "Sahabat Selamanya" untuk mententeramkan Faiz sebab dia banyak kali menyebut nama Upin & Ipin. Sebelum Faiz menghembuskan nafas yang terakhir, dia sempat memberi salam kepada ibunya dan pergi dengan tenang. Saya yang mendengar cerita ibu Faiz ni memang tak dapat menahan air mata dari mengalir. Tiada yang lebih sedih lagi dari melihat seorang ibu menangis kerana pemergian anaknya~..

Semoga rohnya pergi dengan tenang dan kita hanya dapat sedekahkan al Fatihah. Amin ...

Wednesday, December 12, 2012

Menghitung Hari ~


Assalamualaikum semua~ 

Dalam sedar tak sedar dah dekat 5 bulan saya tak update apa-apa pada blog mediahorizon ni. Alamak, bukannya taknak update cuma banyak sangat benda yang saya kena uruskan sampai blog ni pun tak sempat nak update. Anyway, Semasa saya menulis entry kali ni genal lagi 24 hari untuk kepada hari akad nikah saya dan Zarith iaitu pada 5 Januari 2013. Haih.. berdebor-debor rasanya. 



InsyaAllah setakat ini semuanya berjalan dengan lancar dan tersusun. Hanya beberapa benda yang kecik-kecik yang kena setelkan dan macam tak habis2 lagi ni. Pada masa yang sama juga, Karnival Upin & Ipin pun akan melabuhkan tirainya buat tahun ni dan lokasi terakhir adalah di Johor pada hujung bulan ni. Bertambah sibuklah nanti jawabnya. Terpaksa saya curi masa sikit-sikit untuk buat persiapan.

Tapi apa-apapun terima kasih kepada ahli keluarga kedua-dua belah pihak yan dah banyak membantu, kawan-kawan rapat yang bagi support. Doakan semuanya berjalan lancar nanti ...Amin~!


Wednesday, July 25, 2012

Beli Barangan Original Upin & Ipin secara Online


Assalamualaikum, nampaknya dah beberapa hari kita memasuki bulan Ramadhan ni saya tak sempat wish selamat berpuasa kepada semua pembaca blog saya ni. Tapi apa-apapon InsyaAllah semuanya sihat-sihat dan berjaya menunaikan ibadah puasa. Ok, kali ni actually saya nak kongsi berkaitan dengan laman web online store yang baru dipublish beberapa hari sebelum mula berpuasa haritu. Laman web baru ini berbeza kerana menawarkan sistem pembelian online dan shopping cart. Sesiapa yang berminat boleh melayari www.lescopaque.com/store

Mesti ramai orang tanya kenapa lama sangat baru nak ada web shopping cart. Actually, nak adakan web shopping cart macam ni memerlukan banyak persediaan dan kajian terperinci. Tapi tengoklah sekarang ni, bukan sahaja web ni dah berfungsi dengan baik, tetapi dapat juga perbagai pilihan barangan original.

Interface Web Online Store


Interface pilihan produk


Lepas ni bolehlah orang luar negara seperti dari Indonesia, Vietnam, Korea ataupun dari United States sendiripun beli barang original. Jangan risau sebab pembayaran melalui credit card juga diterima.~ Bestkan? Ok, lepas dah tau ni, lepas ni jangan lupa promote kat semua orang ok.

p/s : Dari semasa ke semasa web ini akan menawarkan promosi diskaun untuk ahli dan juga bukan ahli. Kalau nak tahu, kena selalulah check~

Saturday, July 14, 2012

Gambar Mia Sara bertudung


Siapa yang tak kenal dengan Mia Sarakan? Pelakon kanak-kanak yang sangat berbakat dan comel. Siapa sahaja berselisih dengannya pasti nak bergambar atau cubit pipi dia. Ha, gambar terbaru yang saya baru dapat ini adalah gambar Mia Sara bertudung. Mia Sara ketika ditemui di majlis sidang media TV Al Hijrah kelihatan extra comel dengan tudung pink dan baju kurung keciknya.

Mia Sara akan muncul di dalam rancangan terbitan TV Al Hijrah pada bulan Ramadhan nanti. Sama-samalah kita beri sokongan kepada dia nanti ok.




LIKE and SHARE !

Tuesday, July 10, 2012

Projek bersama Afdlin Shauki


Ha, ini bukan nak kata apalah, tapi sebenarnya dah berpuluh kali saya dapat berjumpa dengan Afdlin Shauki tapi baru hari ni dapat bergambar. Biasanya Afdlin tengah sibuk ataupun saya yang jual mahal.. jadi tak dapatlah bergambar~

Afdlin datang ke studio hari ni untuk projek khas akan datang yang buat masa ini saya tak dapat diumumkan lagi info lanjut berkaitan projek ni. Gambar di bawah ni adalah beberapa orang dibelakang tabir yang bekerja untuk projek ini. Wah, macam projek rahsia pulak. Hampir 2 jam bersama-sama Afdlin dan macam-macam gelagat kelakar dapat disaksikan semasa menjalankan projek rahsia ni.

Korang tahu apa projeknya nanti, sama-samalah kita tunggu~! Yay!

Bersama Afdlin Shauki

Hati Ku Di Jakarta (Bahagian 3) - Kesibukan


Assalamualaikum, sekali lagi kita bersambung untuk post berkaitan acara di Jakarta tempoh hari. Saya sengaja membahagikan post kali ini kepada 3 bahagian kerana terlalu banyak yang ingin dikongsikan. Sebelum itu, saya ucapkan terima kasih kepada yang telah member feedback terhadap post saya yang lepas. Ada yang tak sabar nak membaca sambungan cerita jalan-jalan saya ni. 

Ok, di akhir post yang lalu rombongan kedua iaitu terdiri dari semua pelakon suara seperti Asyiela Putri, Ida Shaheera, Yuki, Shafiq, Hasrul, Fareez dan Tacil beserta ahli keluarga masing-masing baru sahaja sampai ke Jakarata. Pada keesokkan harinya, acara sebenar akan bermula. Masing-masing kena bangun awal sebab harus berada di Rumah Sakit BSD sekitar jam 8pagi. Memang rombongan kedua ini tak banyak masa sebab mereka terpaksa bertolak lambat sehari sebab rombongan ini melibatkan beberapa pelakon suara yang masing bersekolah di waktu pagi. 

Seperti yang dijangkakan, nak bangun pagi ni memanglah susah. Lebih-lebih lagi dengan faktor kepenatan dan terlalu awal, dipendekkan cerita kami tak sempat sampai ke tempat acara pada waktu yang dijanjikan. Walaupun agak lambat sedikit, tapi akhirnya pihak penganjur memberi sedikit kelonggaran dan melambatkan sedikit masa penampilan. Boleh dikatakan penganjur di sini ketika itu masih tidak dapat membayangkan bentuk dan gaya penampilan yang bakal dilakukan.

Ida Shaheera (Kak Ros) bersiap sedia untuk memulakan acara

 
Beberapa pelakon suara yang lain juga sudah bersedia


Asyiela Putri bersama mamanya :p
Salah seoran adik comel yang sentiasa mengikut pergerakan Upin & Ipin

Persembahan pertama adalah penampilan maskot Upin & Ipin bersama Ayiela Putri yang mempersembahkan 2 buah lagu baru Upin & Ipin. Walaupun kebanyakkannya baru pertama kali mendengar lagu tersebut, tapi ramai juga yang bersemangat untuk menari dan menyanyi bersama. Emcee ketika itu adalah Ainur dan Kiki yang kedua-duanya diterbangkan khas dari Les' Copaque untuk acara ini. Sememangnya pada peringkat awal, bahasa menjadi masalah besar buat emcee utama iaitu Ainur. Tapi lama kelamaan dengan bantuan Kiki yang sememangnya anak jati Jakarta dapat membantu Ainur memahami bahasa di sini.

Walaupun perbezaan tak berapa banyak tetapi beberapa penggunaan perkataan memberi makna yang sangat berbeza. Sebagai contoh :

Ainur : " Okay, adik-adik semua .. PUSING !... PUSING !"
"Pusing" di sini bermaksud menyuruh adik-adik berpusing setempat, tetapi difahami seolah-olah menyuruh kepala pusing (pening).


Selain penampilan maskot Upin, Ipin dan kawan-kawan maskot juga melawat adik-adik lain yang ketika itu juga sedang bersunat di wad. Satu pengalaman baru buat saya ketika itu kerana telah menyaksikan satu peristiwa yang luar biasa. Di sini, mereka bersunat secara terbuka iaitu bukan ditutup dengan langsir ataupun di bilik yang berasingan. Kesemua adik-adik disunat secara terus di atas katil bersebelahan dengan adik-adik yang lain yang juga sedang disunat ketika itu. Suasananya seperti di dalam war room dan tidak ditutup langsung. Jadi sesiapa sahaja yang memasuki bilik tersebut yang ketika itu sedang menyunatkan sekitar 20 orang adik-adik boleh melihat segalanya. Erm, lebih ngeri lagi beberapa nurse dan doktor sanggup meninggalkan adik-adik yang sedang disunatkan itu semata-mata untuk bergambar bersama maskot.

Suasana ketika acara sedang berlangsung

Ketika melawat adik-adik di wad bersunat



Semua pelakon suara bersama beberapa orang peminat

Pada plan awalnya acara di sini hanyalah satu hari, tetapi oleh kerana berlaku sedikit perubahan acara ini dilanjutkan selama dua hari. Kalau tak, pada keesokkan harinya nak plan berjalan-jalan sambil shopping apa yang patut. Tiket flight balik ke Malaysia adalah pada jam 8 malam esok, jadi kalau tak bolehlah berjalan dari pagi sampai lewat petang. Lagipun itulah sebabnya jadual agak tight pada hari sampai, tetapi dilonggarkan sedikit pada hari nak balik.

Tapi bila dah ada penambahan event tiba-tiba ni, kami terpaksa checkout hotel pada awal pagi dan membuat penampilan sekali lagi di rumah sakit sehingga jam 1 tengahari pada hari yang sama kami pulang ke Malaysia. Ok, dah kerjakan.. kenalah ikut. 

Walaupun macam tu, disepanjang trip ke Jakarta ni kami sempat ke 2 lokasi utama iaitu di Jakarta Fest dan di Tanah Abang. Jakarta Fest ini merupakan acara tahunan yang julung-julung kalinya diadakan di Jakarta. Jakarta Fest ni seperi Ekspo Beli Barangan Malaysia tetapi 3 kali ganda lebih besar kerana pada ketika itu adalah hari ulang tahun Jakarta. Tapak eksponya yang sangat besar dan luas itu memuatkan segala-galanya yang terfikir oleh akal. Namun begitu, halangan dan rintangan utama di sini adalah kesesakan orang ramai. Saya rasa berpuluh ribu orang memenuhi tapak acara ini pada malam tersebut dan pada beberapa kawasan kami terpaksa berjalan berhimpit-himpit di dalam keadaan yang kurang menyenangkan. Tetapi sebenarnya ekspo ini sangat besar dan meriah. Bayangkan seperti Jom Heboh, ianya lebih besar dari itu. Beberapa khemah jualan di sini direka khusus untuk memuatkan persembahan mini seperti nyanyian, games, lelongan ataupun sebagainya. Kadang kala ianya kelihatan seperti Fun Fair bercampurkan konsert mini. Mungkin bukan lokasi sesuai untuk kami membeli barangan cenderamata seperti telekung, kain songket ataupun sebagainya. Kami sekadar mencuci mata dan pulang dengan tangan kosong pada malam tersebut.




Makanan nasi padang, tak sempat nak ambik gambar sebelum makan









Di tengah-tengah kesesakan Jakarta


Shazuan bersama maskot apa ntah

Siap ada show dangdut lagi kat ini. Layan jee

Lokasi yang seterusnya adalah di Tanah Abang. Di sini memang terkenal dengan tempat memborong barangan seperti telekung, kain batik, baju dan macam-macam lagi. Sebenarnya rupan tempat ni tak jauh beza dengan shopping mall di Malaysia. Ianya sangat mirip dengan keadaan seperti di Kotaraya, Warta ataupun Pertama Complex .hehe.... Di sini harga setiap barangan memang murah tapi kena pandai cari. Telekung sememangnya menjadi pilihan utama kalau datang ke sini. Di sini, telekung bukan sahaja di jual dengan pelbagai jenis pilihan warna malahan juga terdapat pelbagai jenis kualiti kain dan juga bag. Memang rambang matalah kalau orang pompuan sendiri yang datang.


Ainur pun beli


Pilih je mana yang nak. Gratis.. gratiss..

Macam sama je kan? hehe

Selain tu saya juga nak berkongsi satu makanan yang paling sedap saya jumpa di Jakarta. Makanan ni diperkenalkan kepada saya sejak kunjungan pertama ke Jakarta lagi. Makanan ni adalah Pancake Durian. Orang kata Pancake Durian ni ada dijual di shopping mall di Malaysia, tapi saya tak pernah jumpa. Anyway, Pancake durian ni sangat sedap rasanya. Tengoklah macam mana kitaorang makan pancake ni berbekas-bekas pun tak cukup lagi.


Pancake Durian

Mak Fareez, Anie Yat blogger femes ni


Memang sedap Pancake Durian ni

Asyiela Putri pun suka Pancake Durian

Fareez Daniel (Ehsan) bersama ibunya
Seterusnya kami semuapun pulanglah ke Malaysia dalam keadaan sangat kepenatan. Terasa seperti satu hari yang sangat panjang lebih-lebih lagi kami landing di LCCT sekitar jam 1am. Saya yang dah dewasa ni pun sakit-sakit badan je rasanya. Taktau la pulak budak-budak yang sekolah tu sekolah ke tidak pada keesokkan harinya. Tapi yang pasti team ke Jakarta kali ini memang sangat bagus dan objektif utama telah tercapai. Walaupun kami mengucapkan selamat tinggal kepada Jakarta, tapi kami yakin kami akan menjejakkan kaki sekali lagi di sini. 

Terima kasih~


Thursday, June 28, 2012

Hati Ku Di Jakarta (Bahagian 2) - Rombongan Pertama


Seminggu selepas saya pulang ke Malaysia dari Jakarta, saya bersama rombongan pertama iaitu seramai 11 orang terbang ke Jakarta sekali lagi untuk memulakan misi sebenar. Kami bertolak pada hari Khamis yakni sehari lebih awal dari rombongan yang kedua. Sebabnya adalah kami perlu menghadiri majlis perasmian di Rumah Sakit Medika BSD, iaitu salah satu cawangan KPJ di sana.

Tugas rombongan pertama sangat berat lebih-lebih lagi harus membawa 10 kotak besar berisi maskot Upin, Ipin dan kawan-kawan. Tapi alhamdullilah tiada masalah timbul semasa proses check in dan proses seterusnya. Rupanya dari 11 orang dari rombongan pertama ini ada juga yang tak pernah terbang ke luar negara dan mungkin ada juga yang tidak pernah menaiki kapal terbang. Jadi ini merupakan pengalaman pertama bagi beberapa orang. Seronoknya~

Sebahagian dari rombongan pertama

Shazuan di dalam flight

Flight Air Asia kami yang dijadualkan terbang pada jam 1.10 tengahari sudah mula boleh dinaiki sekitar jam 12.45tengahari. Nak dijadikan cerita flight kami delay dengan keadaan yang luar biasa. Kalau delay tu macam dah biasa bagi Air Asia, tapi cerita kami ini berbeza sedikit. Flight attendant pada masa itu sudahpun menunjukkan demo keselamatan seperti biasa. Kapal terbangpun sudah membuat pengumuman untuk berlepas. Namun begitu, dah dekat 30 minit flight kami masih berada di situ. Enjin kapal terbang rupanya gagal dihidupkan dan kedengaran seperti bunyi kereta susah nak start. Kami terpaksa menunggu lagi beberapa minit dan kali ini pegawai teknikal datang untuk membantu. Rupanya dorang pun tak dapat buat apa-apa. Apakan daya kami semua diarahkan mengambil beg masing-masing dan tunggu semula di terminal. Bayangkanlah, terminal LCCT tu kan kena jalan jauh. Nak tak nak kenalah jalan ke terminal semula. Dalam keadaan masing-masing lapar, terpaksa menunggu sekitar 40 minit lain untuk flight yang lain. Akhirnya kami menaiki flight pada jam 3.30 petang dalam keadaan yang sangat memenatkan. Oleh kerana flight kali ini adalah flight yang berbeza, jadi flight attendant menunjukkan demo keselamatan semula dan melakukan semua prosedur semula. Haih~

Farid dah penat tunggu flight~

Di antara flight attendant yang melayan kami

Flight Air Asia yang ditukarkan

Oklah cukup cerita pasal flight. Hehe. Sepatutnya kami sampai pada jam 3 petang di Jakarta tetapi oleh kerana kelewatan flight akhirnya sampai di Jakarta sekitar jam 5 petang waktu Malaysia ataupun 6 petang waktu Jakarta. Bayangkan betapa banyaknya masa telah terbuang. Patutnya plan nak pergi jalan-jalan sekejap cuci mata, tapi hanyalah tinggal harapan. Malam tu kami terus dibawa ke hotel dan berehat untuk acara esok paginya yang lebih memenatkan.

Borang yang kena isi

Airport di Jakarta

Menaiki bas apabila turun dari flight di Jakarta

 Ruhal, diantara orang penting untuk acara di Jakarta

Alhamdullilah, hotel yang kami duduk ini sangat best dan selesa. Hotel Pullman Jakarta ni sangat berbeza dengan hotel Pullman di Putrajaya. Ini adalah usaha ketua projek iaitu Ruhal di dalam memilih hotel yang bersesuaian. Di Hotel Pullman ni konsep dan rekaan dalamannya sangat cantik dan agak artistic. Dari ruang lobby hinggalah ke dalam bilik air, semuanya tidak disusun dan direka seperti biasa. Mungkin orang-orang yang menginap di hotel ini akan mengerti maksud saya.

Selain itu, hotel ini bersebelahan dengan shopping mall besar iaitu Sogo dan beberapa mall yang lain. Memang cantik dan sesuai untuk cuci mata tapi bukan untuk shopping. Kalau membeli di sini harganya sama je kalau kita membeli di KLCC.

Shopping Mall Sogo bersebelahan dengan hotel
 
 Sushi antara makanan breakfast pilihan saya di hotel

Lebih jem dari Federal Highway di waktu pagi

Polis Indonesia 

Kami tiba di lokasi lebih kurang jam 11 pagi dan bersiap-siap untuk acara pelancaran. Ini adalah kali pertama kali membawa sebanyak 7 maskot ke luar negara untuk sesuatu acara. Oleh kerana ini adalah acara istimewa, pelbagai perancangan teliti telah diatur bagi memeriahkan acara bersama KPJ di Jakarta ini. Kebanyakkan dari tetamu di sini amat teruja menyaksikan maskot besar Upin, Ipin dan kawan-kawan di hadapan mata. Bukan saja budak-budak, malahan orang dewasa juga melompat-lompat untuk bergambar bersama mereka. Acara pelancaran ini adalah permulaan bagi acara besar yang akan dilangsungkan pada keesokkan harinya. Maskot pada ketika ini dikeluarkan lebih masa bagi melayan peminat yang baru pertama kali berjumpa.

Walaupun rasanya acara tu macam sekejap je, tapi masing-masing dah terasa kepenatan yang amat sangat. Kami sendiri pada petang tu, kena mengambil rombongan kedua di airport yang dijadualkan sampai pada jam 4petang. Dengan menaiki bas sewa, kami pun bergegas ke airport yang mengambil masa lebih kurang 40 minit untuk sampai. Pada ketika itu, jam sudahpun menunjukkan pukul 5petang. Dalam hati, pandai-pandailah dorang tunggu kat Airport sebab memang takde nombor untuk dihubungi. Sebaik saja bas memasuki ruang menunggu di Airport kelibat mereka pun dah mula nampak. Rupanya flight mereka delay 1 jam. Yelah, Air Asia...

Upin, Ipin dan kawan-kawan

Bersama Ibu Rina, partner kami di Indonesia

Ambil gambar dari jauh pun jadilah

Tak sabar nak bergambar

Membawa maskot Ehsan turun

(Kanan) En Badri, bos di KPJ Jakarta

Petang yang dah nak ke malam tu kami habiskan dengan berada di dalam bas. Perjalanan ke hotel memakan masa lebih kurang 1jam 30 minit. Walaupun jaraknya tidaklah begitu jauh, namun dengan jem yang teruk melambatkan perjalanan kami. Sebelum check in ke hotel, kami semua sepakat untuk makan malam terlebih dahulu. Lokasi makan malamnya adalah di Restoran Leko di dalam shopping mall Sogo bersebelahan dengan hotel. Restoran Leko ini sangat terkenal dengan Iga Penget. Iga adalah tulang rusuk lembu yang dibuat masakan penget. Di sini lebih banyak pilihan Penget sekiranya dibandingkan di Malaysia. Iga Penget ini pula didatangkan di dala, beberapa level iaitu biasa, pedas ataupun super pedas. Fuh, super pedas memang pedas meletup tapi sangat sedap. Saya pasti ada kawan-kawan Facebook saya dah terliur bila saya kongsikan gambar Iga Penget melalui Instragram saya semasa itu.

Bersiap sedia nak makan~

Macam nak order semuanya Shazuan ni..

Ainur tengah order makan


Ijam taktau nak order apa... hehe

Ni semua dah lapar sangat dah ni..


Idaman sampai pening sangat dah ni~


Ni Iga Penget Super Pedas~

Ni Ayam Penyet

Rombongan pertama + rombongan kedua

Ok, bila semuanya dah makan kenyang-kenyang masing-masing haruslah balik bilik dan rehat secukupnya. Ini adalah kerana calltime esok pagi di hospital adalah pada jam 8pagi. Wah, boleh kitaorang semua sampai seawal ini. Perjalanan sekurang-kurangnya memakan masa selama 1 jam. Dengan seramai 24 orang ini, boleh ke semuanya bangun awal? Kalau nak tahu, kita tunggu di blog post yang seterusnya. Tunggu ye~ 

p/s : Restoran Leko ni akan dibuka di KL tapi tak tau di mana lagi. Kalau siapa tahu, bagitau saya ye.. sya belanja~ ...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...