Followers

Thursday, March 10, 2011

GorillaPod untuk DSLR


GorillaPod gaya baru tripod

Canggih betul la zaman sekarang ni. Kalau dulu kita biasa menggunakan tripod yang biasa tu sekarang trend terkini ialah menggunakan tripod mini keluaran Joby yang dipanggil Gorilla. Ha, tengok posternya saja memang dah stylelah, lebih - lebih lagi bila dapat gunakan tripod ni semasa sedang outing. Gorrila ni dikatakan boleh dibengkok-bengkok kakinya supaya boleh disesuaikan dengan permukaan tanah. Selain tu boleh juga kita bengkok-bengkok kan supaya boleh dililit di tiang, pokok mahupun pintu rumah.


Pelbagai size dan rekaan sebagai pilihan

Dah macam rupa transfomer

Kebaikan

  • Boleh digunakan di mana-mana permukaan termasuklah tanah, tangga, pokok dan sebagainya
Keburukkan
  • Agar sukar mengambil gambar sekiranya permukaan yang ada hanyalah tanah. Jadi anda hanya boleh mengambil gambar low angle ataupun anda sendiri yang duduk dilantai.
Sepanjang pengamatan saya di kedai-kedai kamera, belum nampak lagi Gorilla ini dijual. Tapi ada juga kedai-kedai yang menjual look-alike Gorilla. Harganya dari RM30 hingga RM60 dan yang membezakannya ialah dari segi kualiti. Sekiranya Gorilla yang asli harganya akan mencecah sehingga RM300-400. Terpulang kepada individu kerana rasanya tak salah kalau nak cuba dan beli yang murah dulu. Kalau nak tengok-tengok keupayaan Gorilla ni apa kata layan laman web dia dulu http://joby.com


2 comments:

  1. yeayyyyy..saya sudah ada tripod ini.....:))

    ReplyDelete
  2. Yang.. tu cokia punya Nurul...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...