Followers

Saturday, January 08, 2011

Karnival Upin & Ipin di SACC (Bah 2)

Sambungan dari Bahagian 1. Setelah agak lama saya merehatkan post mengenai Karnival Upin & Ipin rupanya banyak yang telah berlaku. Dengar kata, lokasi karnival yang seterusnya insyaAllah bakal dibawa ke Johor pula. Buat saat ini, masih belum ada kata putus lagi dan semuanya masih di dalam perbincangan awal. Kepada pihak yang dikira "pemenang" sudahpun menerima pingat masing-masing. Diharapkan kita tidak cepat leka dengan kejayaan yang sedikit ini. Baiklah, saya masih ingin bersambung mengenai cerita-cerita menarik disepanjang Karnival Upin & Ipin di SACC ini.

Mengacara bersama Anty
Fiz memang menyeronokkan



Gelak je Faiz TV9 ni,
bukan buat keje pon

Bersama setem di
POS Malaysia


Pempamer

Saya sangat kagum dan terpegun dengan semangat dan kerjasama pempamer. Saya sendiri boleh dianggap sudah pergi ke macam-macam jenis event dan ke merata negeri namun saya rasakan aura kerjasama yang ditunjukkan oleh pempamer di sini adalah luar biasa. Manakan tidak, setiap kali diadakan chicken dance ataupun senaman pagi suara serta wajah merekalah yang menjadi penyeri dan pelengkap. Di dalam himpunan pengunjung yang sedang seronok menari bersama maskot di atas pentas pasti akan kelihatan kelibat pempamer yang turut sama menari. Pempamer ataupun dengan kata mudah penjual di setiap booth ini boleh dikatakan sekurang-kurangnya menjual barangan yang berkaitan dengan Upin & Ipin. Sekiranya tidakpun, mereka ini sebahagian dari pempamer yang membeli booth. Diantara pempamer yang masih tergambar di dalam fikiran saya ialah SilaRasa iaitu pemegang lesen bagi produk coklat Upin & Ipin. Bosnya yang saya panggil Kak Umi sangat kerap memberi buah tangan kepada saya untuk sesi soalan dan kuiz. Bukanlah itu dijadikan ukuran tetapi saya kagum dengan semangat mereka menyertai sesi tarian setiap kali ianya diadakan. Tidak ketinggalan juga dengan pempamer CCM yang menjual produk kesihatan seperti Pharmaton dan sebagainya. Pempamer lain seperti SPM, Wyeth, NYLA dan TM juga merupakan antara pempamer yang tidak pernah duduk diam.

Maskot Saladin yang setia bersama

Penaja utama iaitu TM

Disebalik semangat yang ditunjukkan, saya juga ada terjumpa komen dari blog pengunjung yang agak tidak berpuas hati dengan susunan pempamer di Karnival ini. Mereka berpendapat terlalu banyak pempamer yang menjual coklat dan ianya tidak nampak versatile. Erm, saya memang akui perkara ini. Mungkin atas dasar susunan serta tawaran penjualan booth yang tidak kemas menyebabkan perkara ini berlaku. Secara kebetulan juga, pemegang lesen produk coklat Upin & Ipin saja dipegangn oleh 3 syarikat yang berbeza. Jadi nak buat macam mana, kita makan coklat sajalah.

Bersama gadis-gadis di booth CCM

Chicken Dance

Hehe, saya masih ada cerita menarik mengenai Chicken Dance ni. Saya pasti ramai orang tahu nak menari chicken dance ni. Tapi tahukah anda yang Upin & Ipin boleh dikatakan secara rasminya kali ke 2 menari chicken dance di dalam sesebuah acara. Saya masih ingat, kali pertama Upin & Ipin diminta menari chicken dance iaitu di dalam acara bersama Bank Rakyat pada pertengahan tahun 2009. Jangan kata Upin & Ipin, saya sendiri pun tak pernah dengar apakan lagi reti menari. Tapi selepas itu, banyak pula undangan event yang diselitkan dengan tarian ayam ni. Lambat laun, slot tarian ini dimasukkan kerana nampak sangat sesuai dengan Upin & Ipin.

Maskot bersedia menari

Yay, saya pun kena menarik juga

Fikri, selaku ketua projek Karnival

Bagi pengunjung yang datang haritu, pasti dapat tengok sendiri suasana sebenar ketika Upin & Ipin menari di atas pentas. Bukan Upin & Ipin saja, malahan abang-abang dan kakak-kakak di atas pentas tu mau tak mau kena menarik juga. Lantakla orang nak kata comel ke tak sebab yang penting suasana semasa tarian ayam ni memang menyasikkan. Orang yang berada di bawah pentas pula tidak kurang ligat juga. Bukan saja budak-budak, mak budak, bapak budak, semuanya pakat menari sama. Ada sekali tu, bapak budak ni sedang dukung anak di atas bahu pun boleh menari sama. Bayangkanlah happening ke tak happening.




























Penutup

Itulah cerita dia. Nampak memang seronok nak organize event besar macam ni. Diharapkan dengan pengalaman yang telah ditimba dapatlah digunakan untuk acara akan datang. Saya juga berharap setiap ahli dalam kumpulan saya masih akan mengekalkan semangat yang sama tidak kira apa pun cabaran yang bakal mendatang. Yelah, orang kata nak berjaya tu tak susah, tapi nak kekal berjaya tu lah yang susah.


Saturday, January 01, 2011

Karnival Upin & Ipin di SACC (Bah 1)

Karnival Upin & Ipin yang telah berlangsung di SACC Convention Centre dari 24 hingga 28 Disember 2010 yang lalu telah menjadi acara penutup serta kemuncak usaha selama beberapa bulan saya serta rakan kerja yang lain. Kalau ditanya kepada setiap warga kerja yang telah bertungkus lumus dari awal lagi, kami akan bagitahu yang Karnival ini telah dikira berjaya. Kalau nak tahu berjaya atau tidak, teruskan membaca.

Karnival Upin & Ipin SACC Convention Centre

Nama Karnival yang begitu besar ini sebenarnya telah dipikul untuk sekian lama walaupun nama karnival ini sendiri sering bertukar sejak dari awal lagi. Usaha menjayakan karnival ini dari awal lagi juga telah mengundang seribu satu dugaan. Saya yakin, setiap ahli karnival ini pernah terdetik dalam hati masing-masing untuk tidak meneruskan usaha ini kerana risiko dan bebanan yang terlalu besar. Setiap hari ada meeting dan berbincang mengenai karnival. Tidak cukup dengan satu masalah, pasti masalah lain yang akan timbul. Di sinilah baru kita boleh nampak dimanakah semangat setia kawan masing-masing. Ada yang menikam dari belakang dan ada juga yang memberikan pisau. Tapi kepada semua ahli yang tinggal mereka semua masih mempunyai semangat yang kuat dan yakin akan memperolehi kejayaan sekiranya benar-benar ikhlas.
Saya bersama Uneh (Raja Pensel Warna)

Antara pengunjung bergambar beramai-ramai

Adik Aimi yang sering
sentiasa mengikuri saya

Mungkin dengan dugaan yang begitu besar pada peringkat awal, masing-masing tersenyum lebar untuk beberapa hari apabila karnival yang telah selesai ini dikatakan telah mencapai sasaran. Dengan kunjungan lebih 50,000 pengunjung dan jualan melebihi sasaran, Karnival ini telah memecahkan semua rekod event sedia ada sebelum ini. Ada juga yang menganggap, Karnival Upin & Ipin ini satu hari nanti boleh menjadi sebaris ataupun lebih hebat lagi dari Karnival Jom Heboh ataupun Suarasa. InsyaAllah.

Persembahan Pentas

Dari segi persembahan pentas, karnival ini memastikan pentas tidak akan kosong dengan persembahan ataupun acara. Kalau kosong pun mungkin sekejap untuk rehat makan ataupun solat. Pentas Karnival yang menyaksikan penampilan replika Rumah Opah sudah cukup menghidupkan suasana seperti di dalam siri Upin & Ipin. Saya bersama Anty Fiz yang telah dipertanggungjawabkan menjadi pengacara pentas cuba sedaya upaya supaya pentas tidak hambar. Ada baiknya juga gandingan saya bersama Anty Fiz kerana dia sangat pandai mengambil hati pempamer serta kaum dewasa dengan selingan pantun serta lagu-lagu lama. Saya tidaklah pandai sangat nak bercakap, sekadar menghiburkan adik-adik semasa sesi permainan ataupun tarian.


Ezuwan dan Fariz yang
menjaga sesi polaroid

Semasa sesi beramah bersama pengunjung

Mail bergambar bersama pempamer di Karnival

Di Karnival ini, maskot Upin & Ipin dikeluarkan sebanyak 4 kali sehari dan jumlah ini sebenarnya lebih dari biasa. Setiap kali kemunculan, pasti maskot ini akan mengadakan sesi bergambar polaroid dan terus menari chicken dance serta lagu-lagu lain kepada pengunjung dipentas utama. Saya rasa sudah cukup memenatkan maskot-maskot ini setiap hari memberikan persembahan. Lebih-lebih lagi, setiap hari maskot Upin & Ipin ditemani oleh 2 maskot lain seperti Mei Mei, Ehsan ataupun Jarjit. Sebenarnya ramai juga yang memberikan pendapat yang sangat positif. Yela, mana ada event yang boleh menari chicken dance bersama Upin & Ipin. Ramai sekali yang sangat gembira dan rasa tak sia-sia datang ke karnival. Ada juga beberapa keluarga yang datang setiap hari untuk menyaksikan persembahan maskot dan acara lain. Rumah dorang dekat agaknya. Saya sendiri menantikan setiap masa kemunculan maskot Upin & Ipin kerana kehadiran pengunjung ialah untuk berjumpa dengan mereka.

Selain itu, penampilan pelakon suara seperti adik Asyiela Putri dan lain-lain sering kali diselitkan ketika sesi cabutan bertuah. Mereka ini sudah dikenali ramai dikalangan peminat Upin & Ipin. Kalau dibiarkan saja duduk di satu ruang menunggu, pasti ramai yang nak bergambar. Selama 2 hari berturut-turut pula, band Haris and the Pembaris memeriahkan lagi Karnival. Band Haris and the Pembaris yang telah menukar vokalis lama kepada Ida Rahayu tidak kurang hebatnya. Bagaikan menanti persembahan daripada mereka, pengunjung tidak pernah lengang setiap kali adanya persembahan. Menampilkan beberapa buah lagu yang diantaranya sudahpun dimainkan di Melaka Wonderland, persembahan mereka ini mendapat sambutan ramai. Diakhir setiap persembahan, mereka pandai menarik hati pengunjung dengan mendendangkan lagu Sahabat Selamanya dengan gaya mereka tersendiri.






Tidak cukup dengan itu, pentas Rumah Opah ini juga dikunjungi oleh ramai artis-artis lain diantaranya ialah Idola Kecil 3, peserta Pilih Kasih, Ceplos, Kumpulan Padi, Irma Hasmie dan ramai lagi. Setiap petang pula En Karyabudi pasti akan mengadakan "Happy Hour" iaitu jualan barangan terpilih dengan harga yang tak masuk akal. Saya sendiri berada ditempat kejadian dan menyaksikan proses penjualan yang sangat pantas dan cepat dilakukan.

Mengikut data yang diterima, pada hari Sabtu sahaja jumlah pengunjung mencecah 20 ribu orang. Sehingga pada hari ini saya masih hairan macam mana pihak SACC mengira jumlah pengunjung. Tetapi mengikut pandangan mata kasar saya, angka ini tidak mustahil.

Kelab Upin & Ipin

Kaunter pendaftaran Kelab Upin & Ipin ini begitu jelas kelihatan kerana ianya terletak bersebelahan dengan pintu masuk. Dengan yuran seumur hidup RM15 sahaja disamping kad keahlian serta barangan lain, kesibukkan kaunter pendaftaran ini mengalahkan kaunter bank pada hari bekerja. Saya sendiri merasakan pendaftar sebagai ahli kelab sangat menguntungkan. Ianya bukanlah kerana harga yang perlu dibayar, tetapi pendedahan yang bakal diterima selepas pendaftaran. Bayangkanlah, anda akan di SMS sekiranya ada event besar pada masa akan datang. Malahan anda juga dijemput menjadi sebahagian dari ahli acara seperti Animation Parade dan sebagainya. Itu belum lagi saya cakap boleh menjadi penonton untuk rakaman rancangan Kelab Upin & Ipin yang akan disiarkan di TV9. Bayangkan pula sekiranya filem kedua bakal ditayangkan nanti. Pasti ahli merupakan antara orang terawal yang dapat menonton. Banyak lagi kelebihan sebagai ahli dan saya bersama AJK Kelab Upin & Ipin akan merangka perancangan tahun baru ini dengan lebih baik.


Kaunter Jualan

Selama 5 hari kaunter jualan beroperasi, kaunter ini merupakan kaunter yang tidak pernah lengang. Kaunter ini yang menjual antara produk terbaru dengan harga yang sangat rendah. Ada juga beberapa produk terbaru ini yang saya sendiri pun tidak pernah nampak. Ada juga yang ditempah khusus untuk Karnival ini sahaja.



Kalau pengunjung datang ke kaunter jualan ini, rata-rata yang menjaganya ialah partimer yang terdiri dari student MSU ataupun PTPL. Adalah beberapa pekerja tetap yang mengawasi proses jual beli dan stok. Dengan setiap pembelian RM50 ke atas, pengunjung berpeluang pula untuk cabutan bertuah. Antara hadiah grand untuk cabutan bertuah ialah ground arrangement ke Gold Coast dan sebuah motor mini yang bernilai RM1,500. Wah, saya sendiri yang mengumumkan pemenang tempoh hari terasa sedikit iri hati. Takdelah, dah rezeki masing-masing.

Saya di booth Les' Copaque Production

Bersambung...


Selamat Tahun Baru!

Assalamualaikum semua. Akhirnya tahun baru 2011 pun datang bagi mengantikan tahun 2010. Sungguh cepat masa berlalu, seperti baru semalam saja kita berada di tahun 2010 (memang semalam pon). Saya membaca kembali blogpost pada awal tahun yang lepas. Rupanya pada masa itu saya sedang sibuk menjalankan urusan kerja event ke merata pelusuk negeri. Ada masa yang saya pergi ke Terengganu dan ada juga yang pergi ke Taiping. Begitu juga dengan penutup pada tahun ini. Saya bersama rakan seperjuangan yang lain baru saja selesai mengerjakan urusan event yang sangat besar. Nampaknya begitulah secara ringkasnya kehidupan saya disepanjang tahun 2010. Dipenuhi dengan event sehingga blog ini juga terbengkalai hendak diusahakan. Pada tahun 2010, saya hanya menulis sebanyak 39 post berbanding dengan pada tahun 2009 iaitu sebanyak 130 posts. Erm, insyaAllah saya akan ubah dan cuba menulis sebanyak mungkin pada tahun 2011.

Kali ini saya meminjam cover Majalah Komik Upin & Ipin sebagai penghias ucapan tahun baru. Doakan kesihatan saya dan insyaAllah saya akan terus buat yang terbaik.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...