Followers

Thursday, February 18, 2010

ABC di Seksyen 2, Shah Alam

Macam jalan-jalan cari makan pulak dah tapi itulah yang pasti iaitu; aktiviti makan! Sebenarnya dah selalu saya bersama kawan-kawan makan ABC di kawasan ni tapi ni lah first time saya memblog mengenai ABC ni. Kalau student-student di UiTM Shah Alam ni dah pasti fimiliar sangat dengan kawasan ni sebab selain sedap harganya memang khas untuk student. Jimat budget.

Oh ni wajah-wajah yang join aktiviti makan ABC,
tapi ABC tak sampai lagi masa ni


Wow, ABC

Kenapa ek ABC kat sini sedap sangat ke? Tak sedap sangat sebenarnya. Tapi bayangkan lapisan ABC tu ditimbuni dengan aiskrim dan kemudian dicurah dengan limpahan coklat sambil diselitkan sebiji buah apa ntah. Tidak ketinggalan biskut Love Letter ataupun orang panggil biskut rokok dicucuk bersama-sama dengan straw. Menarik bukan?

Suasana ketika makan ABC

Orang dari jauh iaitu Zarith pun turut join

Afiq makan 3 cawan sekali.
Kata nak diet je lebih.. ehhe



Ha kalau nak try boleh la singgah kat Seksyen 2 ni. Tapi pastikan kedainya ialah Kedai Pegaga. Kalau kedai lain mungkin rupa ABC dia agak berbeza mengikut kedai yang anda pergi. Ok, sedapkan. Yay, nanti nak pegi lagi.

p/s : diet makan ABC je ok kut~

Wednesday, February 17, 2010

Close Up di Extreme Park

Akhirnya hari yang dinanti-nantipun tiba. Hari yang sama saya membeli lens 300mm saya pun sebenarnya dengan tiba-tiba mendapat idea untuk mencubanya di sini. Bermula sekitar pukul 6 petang lokasi saya ialah Extreme Park yang memang dah lama buka. Saya pula tak pernah ke sini melainkan kalau singgah Burger King sahaja. Memang nasib saya baik kerana hari tu memang agak ramai orang beriadah kat situ dengan extreme games masing-masing. Antaranya ialah skateboard, rock climbing, bicycle, flying fox dan tak kurang juga yang hanya bersantai kat situ.

View kawasan rock climbing sewaktu hampir senja

Masih ada orang yang berusaha nak panjat

Antara pemanjat yang berdedikasi

Tempat shooting pertama saya ialah di kawasan rock climbing. Alangkah bestnya kerana saya dapat zoom in kepada orang yang telahpun sampai di atas sekali dengan jelas. Walau bagaimanapun oleh kerana zoomnya jauh, jadi memudahkan gambar untuk jadi blur. Kena control tangan betul-betul barulah tak blur. Suasana kat situ dengan cahaya hampir senja tu memang cantik dan nyaman. Selain itu, saya ke ruang skateboarding pula yang boleh dikatakan bersepah-sepah orang bermain. Di setiap sudut ada saja skateboarder yang sedang melompat-lompat dengan board masing-masing. Lens ni juga saya jugakan untuk mengambil gambar dari jauh kerana risau terlanggar dorang ni. Tak sangka dorang semua ni memang hebat sangatlah. Sampai jatuh banyak kali pun masih nak teruskan lagi.

Kawasan skateboard ala-ala pool

Sequence skateboarder bermain (klik untuk lihat besar)

Antara aksi menarik para skateboarders

Wow, sanggup tu lompat tinggi-tinggi

Tak tau apa nak panggil. Orang naik basikal la kut.

Kawasan rock climbing yang tak putus-putus ada orang

Wah, sepetang kat sini memang best betul. Masing-masing akan buat gaya tersendiri bila saya halakan lens camera kat dorang. Masuk majalah ni dik. heheh. Apa-apapun lepas ni saya akan berkunjung ke sini lagi untuk cuba mendapatkan shoots yang lebih unik dan kreatif. Hmm. Kalau ada widelens ni pun mesti lagi cun.

Tuesday, February 16, 2010

Tamron 70mm-300mm

Ohyea, penambahan terkini dalam set camera putih saya ialah Zoom Lens Tamron 70mm-300mm. Tamron ni sebenarnya jenama pengeluar Lens untuk macam-macam camera termasuklah Nikon dan Canon. Cumakan Pentax susah sikit nak carik lens dia kat Malaysia ni, jadi saya cubalah guna lens Tamron pula. Apakah kelebihan lens ni? Bila dah ada lens 300MM ni, yang bestnya dapat mengzoom tahap jauh sehingga 300MM lah. Biasanya orang pakai 300MM ni untuk shoot binatang macam burung ataupun harimau. Even orang kedai tu pun tak recommend saya beli lens ni tapi lebih mencadangkan untuk beli wide lens. Katanya awak akan jarang pakai lens ni melainkan kalau awak memang shooting gambar widelife. Ok, saya tak dengar cakap dia.. saya beli terus.

Lens 300MM

Lens Tamron ni pun ada Macro features

Tapi lens ni memanglah warna hitam. Takpelah nak cari warna putih juga memanglah tade dan tak mungkin ada. Jadi lepas je dapat, saya pun test shoot di sekitar Midvalley. Alamak, kantoi pulak beli kat MidValley. Gambar-gambar kat bawah ni memangnya di ambil se maksimum zoom mengunakan 300MM ni. Patung-patung ni semua terletak di atas bangunan tinggi (bahagian dalam MidValley). Dapat ambil sedekat ni memang saya rasa kagum. Hehe.

Sample gambar

Sample gambar

Sample gambar

Oklah ni kan. Ni pun kira widelife jugak ni apa. Tapi apa2pun selepas tu saja dah ada macam-macam idea untuk shoot. Ha, lepas ni saya akan tunjukkan ke mana saya pergi dengan lens baru ni. Memang best!

Monday, February 15, 2010

Red Day + CNY = Awesome

Yea, Red Day datang lagi. Theme Cloth day yang kali ni mengunakan konsep baju merah sekali gus digabungkan dengan sambutan CNY kat opis. Wow, memang merah mak ngah. Masing-masing rupanya banyak jugak stock baju merah jika dibandingkan dengan baju kaler lain. Meriah tu dah pasti meriah, dah macam open house CNY lah kat opis hari tu.

Merah bersama-sama Zaid, Yuki, Faiz
dan Razuri yang macho tu


Dorang ni pulak tengah jual limau

Suasana ketika sesi bergambar

Tapi ni bukanlah sambutan CNY yang ada makan2 punya. Kalau nak makan, bolehlah makan limau aje sebab tu aje yang ada. Lain-lain tu, sudah tentu aktiviti bergambar sampai letih. Macam-macam aksi yang dorang nak buat. Asal ada camera saja, masing-masing mulalah tersenyum dan buat pose2 pelik. Gambar saya pula tade dalam post kali ni sebab saya secara automatik dengan paksaan dikerah menjadi cameraman pada haritu. Kesiankan. Tapi takpelah, saya memang suka berkhidmat macam ni. Hehe...

Fila dan Juan main cucuk-cucuk

Gambar Yuki yang memaksa saya
untuk ambil gambar dia


Selamat Tahun Baru Cina!!!

Tapi yang seronoknya juga, tahun ni CNY cuti agak panjang. Sudah semestinya masing-masing dah ada plan nak balik ke kampung halaman. Tapi yang tade tu pulak, pun seronok jugak kerana akan ke Penang untuk wedding salah seorang staff LCP yang akan menamatkan zaman bujang lapoknya iaitu Jam.


p/s : pandang merah banyak sangat sakit mata jugak ea

Sunday, February 14, 2010

Ryoka~

Ryoka

Yeah, kali ni cerita pasal kucing ke 3 yang saya bela di rumah. Kucing ni actually bukanlah totally persian.. dia ni mix persian. Saya tak bela kucing ni dari kecik tapi saya beli semasa umur dia 2 bulan. Saya pun taktau kenapa saya beli kucing ni, mungkin sebab nak ada baka kucing persian lepas2 ni, so saya cuba aje la. Lagipun dia comel sangat neh. Ohya, namanya Ryoka. Nama macam orang Jepunkan. Actually Ryoka ni kucing jantan dan pada masa yang sama adik beradik dia iaitu kucing betina dibeli oleh kawan saya. Jadi kitaorang nak kasik nama yang sama ala-ala kembar gitu... jadi berilah nama Ryoka (kucing saya) dan Ryoko (kucing dia).

Ryoka lagi

Ryoka ni sangatlah penakut dan awal2 tu susah jugak nak biasanya diri kat rumah. Tambahan pula dah ada 2 ekor kucing kat rumah tu, jadi tambahlah lagi takut dia tu. Tapi lama2 tu nampak macam dah ok dan by now dorang semua dah berkawan. Takde gaduh2. Ryoka ni nampak comel dan berbulu lebat. Tapi perangai2 yang biasa sebagai kucing persian tu standard la masih ada. Mungkin saya tak bela dia dari kecik, jadi dia kurang penyayang skit bila dicompare dengan Simba dan Kimba.

Ryoka main-main

Ryoka dah biasa dengan environment

Ryoko suka dibelai

Tapi yang bagus pasal Ryoka ni dia suka dibelai. Kalau belai2 dia tu, mula nak nak berguling2 dia dibuatnya. Masa mula2 dia start untuk aktif tu, pelik juga dia suka lari ke sana ke sini sampai kadang-kadang terlanggar kerusi dan dinding. Ermm... .tak tau la kenapa. Tapi sekrang bila semuanya dah jadi member, memang legalah rasanya. Suka betul dorang main2 sama dorang. Tu la, rasanya better bela kucing 2-3 ekor dari bela seekor je. Atleast kucing tu ada lah juga member.


p/s : lepas2 ni saya akan ambil lagi gambar kucing2 ni in action...


Sepetang di USIM

Alhamdullilah, saya ni sebenarnya dah lama tak turun event dan berjalan jauh. Jadi satu hari ni saya ditugaskan untuk bersama-sama team yang lain untuk ke USIM pula ataupun nama panjangnya Universiti Sains Islam Malaysia. Takde lah jauh sangat, pejam celik pejam celik drive tengok-tengok dah sampai dah. Berdekatkan dengan area Nilai, event kali ni lebih tertumpu pasal pameran IPTA untuk pelajar-pelajar yang dilangsungkan di dalam Stadium. Tapi team saya pula, ditugaskan di luar Stadium di mana seolah-olah macam tapak event sampingan untuk event utama tu tadi. Pahamkan?

Shima, Saya dan Nurul selepas baru
saja sampai di kawasan tapak


Aktiviti rutin biasa kami lakukan seperti penampilan maskot dan kuiz. Kali ni Shima pula yang sangat excited untuk menjadi emcee kuiz. Saya biarkan saja sambil saya pula menjadi cameraman sambilan dan merakamkan semua aksi semasa event ni berlangsung. Walaupun cuaca di sini amat panas, tetapi bila timing Upin & Ipin sahaja boleh tahan ramai yang sudah menanti. Tak kurang juga yang berlari dan berebut ketika sesi soal jawab Upin & Ipin diadakan. Pandai ye Kak Shima menarik perhatian kanak-kanak. Selain tu juga, aktiviti bergambar menggunakan polaroid pun menjadi aktiviti yang turut mendapatkan perhatian hangat.

Suasana ketika aktiviti soal jawab
bersama maskot Upin & Ipin

Lari jangan tak lari...

Ye, inilah dia abang polaroid kita panggil

Disekitar event ni, pihak penganjur juga mengadakan macam2 aktiviti seperti permainan yang dipanggil Bestari kalau tak salah saya. Dia berkonsepkan monopoly tapi lebih fokus kepada perniagaan. Ramai jugak lah yang join games ni walaupun saya tak faham macam mana main dia. Booth Upin & Ipin juga turut dibuka khas untuk peminat kat sini. Sekarang ni sebenarnya dah banyak produk-produk baru yang sesuai dengan adik-adik yang bersekolah. Kalau saya sekolah lagi, sure saya beli.

Suasana ketika permainan Bestari

Booth jualanpun ada

Abang polaroid bersama hasil polaroidnya

Semua AJK yang telah berusaha keras

Walaupun event ni selesai lebih kurang pukul 5 macam tu, tapi kami semua ni masih belum selesai lagi. Dah target dah nak beli makanan apa. Yang menjadi pujaan hati saya ialah ayam percik kat sini. Memang sedap betul. Saya beli banyak kali dah. Selain tu, kat sini ada juga jual benda2 macam pakaian, cenderamata dan macam-macam lagi. Tapi saya masih berkenan dengan ayam perciknya saja.

Jalan-jalan cari makan

Wah, sedapnya. Tengok gambar ni pun saya
masih dapat ingat lagi rasanya


Makan kat tepi jalan pun jadilah


p/s : Lama dah tak pegi jauh-jauh macam Penang ke, Terengganu ke... rindu nak makan sata... uhuhuk

Saturday, February 13, 2010

Photoshoot di Putrajaya

1 DSLR Camera, 3 orang, lokasi Putraya. Event yang tak dirancang ni bermula semasa balik dari Alamanda selepas selesai event mengenai pelancaran kiosk Upin & Ipin di situ. Tak pernah bergambar di Putrajaya menggunakan DSLR jadi ini sememangnya waktu yang amat sesuai. Jam pun menunjukkan hampir pukul 7pm dan matahari pun sememangnya sedang mula hampir terbenam. Dengan bermodalkan cahaya yang baik, set yang cantik semuanya memang melengkapkan sesi photoshoot di Putrajaya ni.

Macam iklan kereta

Masjid Putrajaya diterangi cahaya dari
matahari terbenam


Bergambar di jambatan Putrajaya

Masih banyak lagi gambar-gambar semasa sesi ni yang saya dah uploadpun kat facebook saya. Kalau nak tengok gambar lain-lain silalah klik di link bawah ni.

http://www.facebook.com/album.php?aid=146596&id=649031304

Close Up at Pentax K-X White

Pada hari saya menulis post ni dah hampir 3 minggu saya pakai Pentax K-X White ni. Sikit pun saya tade rasa menyesal malahan ada je benda yang saya nak cuba setiap hari. Sebelum ni saya ada cerita kenapa saya decide nak beli camera model ni, sedangkan lagi banyak model lain yang lagi terkenal macam Nikon ataupun Canon. Sebenarnya Pentax ni sangat terkenal di US dan Japan berbanding Malaysia. Selain sebab utama camera DSLR ini bewarna putih sebab-sebab lain ialah spesifikasi camera ni hampir sama dan pada beberapa kriteria yang lain pula lebih baik dari camera yang seangkatan dengannya.

Pentax K-X White

Antara pilihan menu yang ada di K-X ni

12.4 Megapixel
Ye, dengan 12.4 megapixel akan memastikan gambar kita sentiasa sharp dan cantik. Camera ni juga memberi option ISO dari range ISO 100 sehingga ISO 12800 yang mana lebih jauh rangenya jika dibandingkan dengan camera lain.

Video Features

Camera ni ada features video sama seperti camera idaman saya sebelum ini iaitu Nikon D90. Mampu merekod video bersaiz HD (1280 X 720). Duration videonya pula bergantung kepada memori yang kita letak dalam camera ni. Macam saya dah setkan 8GB high speed memory.

Live View
Camera ni juga ada features Live View yang juga sama seperti Nikon D90. Live View maksudnya kita boleh ambil gambar tanpa melihat melalui view finder, hanya lihat di LCD screen. Mengikut website, Live View ni boleh detect sehingga 16 muka orang dan mengsharpkan wajah muka2 orang ni.

Toy Camera Mode
Walaupun bukanlah sebab utama, tetapi bermain dengan toy camera mode kadang-kala menarik juga. Toy Camera mode ni macam filter-filter yang telah disetkan untuk diapply kepada gambar. Ada macam-macam filter yang kebanyakkannya seronok digunakan. Cross Processing mode juga merupakan salah satu elemen yang menarik. Hampir sama konsepnya iaitu filter warna yang diapplykan tetapi ianya boleh diletakkan sebagai shortcut di shortcut button.

Kimba yang diambil gambar direct mengunakan
Cross Processing Mode


Rupa dari bahagian belakang camera

Ada banyak lagi features yang ada tetapi cukuplah sampai di sini kerana saya takmau bercerita terlalu teknikal. Tapi tak dinafikan ada juga kelemahan pada camera ini seperti ianya mengunakan bateri AA sahaja. Ada orang suka dan ada orang tak suka.

Dalam tempoh 3 minggu ni saja sekurang-kurangnya ada 2-3 cerita menarik yang berlaku disepanjang saya mengambil gambar dengan camera putih ni. Antaranya ialah orang kedai camera yg lain amat teruja bila berjumpa camera saya ni. Stock model ni tiada di kedai mereka jadi ni merupakan pertama kali dorang lihat. Bukan saja lihat siap gosok2 lagi. Bila ambil gambar pula, dari jauh lagi orang dah mula tengok sebab pelik dengan camera yang berwarna putih macam ni. Menarik kan?.. eheh



p/s: lepas ni saya akan tunjukkan item terbaru bagi camera saya pula


Friday, February 12, 2010

Berpesta di Alamanda

Takdela pesta sangat sebenarnya, sekadar saya ingin berkongso kemeriahkan event di Alamanda yang lebih kepada pelancaran kiosk Upin & Ipin di sini. Saya yang konon-kononnya datang untuk memeriahkan event ni dengan sekaligus dijemput menjadi emcee ala-ala DJ. Maklum saje la eventnya pun di shooping mall, jadi cakap pun kenalah macam ala-ala DJ shooping mall. Bermula pukul 2 tengahari, sayalah orang yang terpacak sorang-sorang di tengah-tengah center court Alamanda memanggil orang ramai untuk datang. Center court tu dah lahb besar, jadi agak sukar nak memenuhkan ruang tu memandangkan crowd pun takde lah begitu ramai.

Deco CNY di Alamanda

Semua meh sini meh...

Acara pembukaan dah tentulah maskot Upin & Ipin. Didatangkan sekali dangan Mei Mei dan Rajoo, dengan magiknya tiba-tiba hadapan saya penuh dengan orang. Nak ikutkan ni kali ke 3 maskot Upin & Ipin turun ke Alamanda. Saya suka berevent di Alamanda ni mungkin sebab dulu saya selalu ke Alamanda masa jadi student di MMU dulu. Kalau kena dengan timingnya, memang event di Alamanda ni ramai orang.

Kemunculan semua maskot termasuklah
yang tengah betulkan backdrop tu


Antara aktiviti permainan yang dianjurkan

Abang cameraman pun bertugas jugak

Kali ni saya digandingkan dengan Afiq. Bila kami bergabung saja, kombinasi ini dipanggil "Abang di 9". Ia agak berbeza dengan rancangan "Adik di 9" kerana hanya abang-abang sahaja yang akan mengendalikan segment ni. Menarik bukan. Macam-macam games yang kitaorang buat sebenarnya sehingga riuh jugak center court tu sekejap. Antara gamesnya macam musical chair, kuiz², menari bersama maskot, pertandingan mewarna dan macam-macam lagilah. Dari pukul 2 sampailah pukul 5petang, Alamanda memberi ruang untuk kitorang berpesta di situ.

Ada jugak aktiviti interaksi bersama peminat

Ni pulak semasa game musical chair

Yea, DJ yang sedang mendapat perhatian media²

Sebenarnya event ni berlangsung pada hari Cuti Wilayah. Jadi ramailah jugak orang walaupun sebenarnya hari tu ialah hari Isnin. Overall boleh tahanlah event ni, tapi mungkin kalau ramai lagi sikit lagi best rasanya. Tapi takpe, yang penting sapa yang datang haritu memang terhibur dengan gelagat Upin & Ipin hari tu. Aturcara yang lain di sini samalah seperti rutin biasa saya buat semasa di event lain. Selepas ni saya ingin berkongsi cerita mengenai camera putih saya tu pulak... ehhe

Cantik ni adik ni warna. Cuma merah sikit je

Tak dapat dengan maskot, dengan kertas pun jadilah ek

Upin & Ipin pun nak jalan2 kat Alamanda sekejap

p/s : Saya suka pegi Alamanda
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...