Followers

Saturday, January 02, 2010

Perpustakaan Awam Terengganu (Bah. 1)

Perjalanan yang panjang tak terasa apabila pelbagai jenis lagu dinyanyi bersama-sama termasuklah lagu Blues Terengganu. Begitulah semangat semasa perjalanan ke Terengganu yang memakan masa lebih kurang 7 jam ini. Agenda kali ini pula ialah untuk memeriahkan event di Perpustakaan Awam Terengganu sempena musim cuti sekolah ni. Saya selain membantu maskot turut akan mengadakan seminar animasi bagi pelajar-pelajar. Taktau la apa nak cakap kerana slotnya agak panjang juga. Tapi nantilah fikir, yang penting sampai saja di Terengganu ni kita mestilah carik makan dulu. Betul3x.

Kedai air buah Saadam Hussien yang
menawarkan banyak menu air buah


Ramai jugak yang makan kat sini

Antara yang join event ni,
masing-masing muka kelaparan

Akhirnya setelah ditanya-tanya kami semuapun singgah di Ibai (kalau tak salah) berhadapan dengan Masjid Terapung. Kat sini dikatakan antara kedai makan yang femes selain pilihan air buah yang banyak. Tapi mungkin time ni terlalu ramai orang jadi saya rasa dari segi servis dan kualiti makanannya biasa saja. Dah lapar jadi kami makan aje lah. Lepas makan kamipun konon-konon nak lepak tepi pantai sekejap sebelum masing-masing balik tidur. Pantai Batu Buruk dekat-dekat dengan A&W ini ajelah yang menjadi port kami pada malam tu dan sekali gus pada malam-malam seterusnya. Pada masa ini cuaca yang agak winding dengan ombak yang boleh tahan tinggi ini membuat kami teruja melihatnya. Angin yang sangat kuat yang mampu menerbangkan Shima ini juga dikatakan oleh penduduk setempat masih ditahap biasa lagi. Ombak yang sangat tinggi ini juga kadang kala menghampiri tebing jalan. Walau apa pun, lepak kat tepi pantai sambil ditiup angin ni memang mengasyikkan.

Dua-dua pun dapat amik gambar ea.

Nad jangan terjun!


Lepak tepi pantai sambil makan A&W

Keesokkan paginya barulah bermula tugas sebenar. Pada mula-mulanya kami agak sangsi sikit dengan event di perpustakaan. Yelah, namapun perpustakaan takkanlah ramai sangat orang yang datang dan takkanlah happening sangat kut. Tapi, di Perpustakaan Awam Terengganu ni suasana dan konsepnya sungguh unik dan lain sekali. Selain menjalankan aktiviti rutin perpustakaan di sini juga mengadakan pelbagai kelas bahasa termasuklah bahasa Mandarin dan France. Begitu ramai pengunjung yang datang lebih-lebih lagi pada hari cuti umum. Perpustakaan di sini telah dijadikan sebagai salah satu pusat maklumat yang terpenting. Pelbagai aktiviti yang dianjurkan pasti mendapat sambutan oleh penduduk sekitar.

Maskot Upin & Ipin yang dibawa sememangnya mendapat sambutan diluar jangkaan. Sangat ramai peminat sehingga kami terpaksa menambah sesi untuk memenuhi permintaan bergambar bersama adik-adik kecil. Kalau biasanya di perpustakaan kena senyap, tapi kat sini tak perlu. Saya bersama Shima juga turut mengadakan soalan-soalan kuiz untuk peminat-peminat di sini. Memang dah bukan macam perpustakaan.

Antara suasana ketika kemunculan maskot

Saya dan Shima ketika sesi kuiz

Upin & Ipin gi baca buku rupanya

Upin & Ipin bergambar bersama orang penting
Perpustakaan Awam Terengganu



Antara adik-adik yang bergambar di akhir sesi fotografi

Oklah, kitaorang pula bergambar

Ha, walaupun dah selesai adik-adik ni bergambar dengan Upin & Ipin tapi tugas kami belum lagi selesai. Oleh kerana event ni berlangsung selama 2 hari, jadi jumpalah lagi dikeesokkan harinya. Tutup kedai sekitar pukul 6 membolehkan kami berjalan-jalan di tepi pantai sekali lagi. Kali ini lain pula kerana suasana di waktu petang lebih menarik dan cantik dengan tiupan angin yang sesuai untuk layang-layang. Masing-masing terus menyerbu ke tepi pantai dengan crocs masing-masing. Tak kisahlah, bukan crocs ori pun.. hehe. Tapi memang cantiklah time ni. Dengan ramai orang bermain layang-layang dah macam berpesta.

Suasana di tepi pantai waktu petang. Cantikkan!

Satey ikan yang tak kenyang dimakan

Jagung bakar feveret saya.

Sapa lompat paling tinggi dia belanja satey

Nad sedang menikmati pemandangan
pantai sambil berpuisi

Ok, tugas penting saya hanya bermula pada keesokkkan harinya. Nak tahu macam mana suasananya tunggukan bahagian ke 2 nanti.

p/s : rasa macam dah biasa ke Terengganu, tapi trip ni yang paling rasa tak jauh. Mungkin sebab ada kelas vocal disepanjang perjalanan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...