Followers

Sunday, December 06, 2009

Kemuncak Suarasa di Kedah (Bahagian 2)

Kemunculan maskot Mei Mei, itulah yang menjadikan Suarasa kali ini sungguh meriah dan haru biru dibuatnya. Maskot Mei Mei yang pertama kali diturunkan ni nampaknya sudah dikenali oleh orang lain. Dari jauh lagi dah dengar orang jerit nama Mei Mei tapi bukan Mei Mei Norman Hakim. Nak dijadikan ceritanya pula, orang yang memakai Mei Mei ni agak nakal orangnya. Berlari ke sini, kacau orang tu, tinggalkan assistant maskot dan macam-macam lagi. Sampaikan kerenah dia ni dah diketahui oleh semua staff TV9. Kadang-kadangla tu sampai 2 orang assistant perlu untuk mengejar Mei Mei yang agak agresif ni. Apa - apa ianya sedikit sebanyak memang menghiburkan.

Maskot Mei Mei bersedia membuat penampilan

Upin, Mei Mei dan Ipin gabungan maskot di Suarasa Kedah

Upin & Ipin bersedia untuk lintas langsung

Staff TV9 dengan persiapan lintas langsungnya

Ramai sungguh pengunjung masa kemunculan maskot

Pengunjung adalah antara yang teramai

Dengan berbekalkan 3 set maskot ni iaitu Upin, Ipin, Mei Mei dan bersama 3 orang assistant (sorang setiap satu) serta sorang cameraman sekurang-kurangnya 7 orang yang terlibat bila membuat sesekali penampilan. Orang yang menyerbu ke arah maskot pula boleh tahan ramainya. Saya boleh labelkan antara yang crowd yang teramai disepanjang Suarasa ialah di Suarasa Kedah. Memang macam nilah setiap kali kami buat event di belah-belah utara. Tapi walaupun ramai, crowdnya masih terkawal. Selain membuat penampilan maskot di booth, sudah tentulah bawak jalan-jalan di sekitar tapak Suarasa. Sebenarnya ketika berjalan-jalan dengan maskot ni ialah moment yang paling seronok. Seronokpun kena jaga keselamatan maskot supaya takde orang pukul atau tarik. Selain tu kena juga guide orang maskot ni untuk mana. Yelah, orang kat dalam tu dah tak berapa nampakkan.

Meh jalan-jalan jap

Upin ni semayang kut

Bersama staff Celcom Berbaloi-baloi

Bergambar sebentar di booth Celcom

Wow, kat booth Celcom leh main PS3

Ye, maskot Mei Mei kali ni memang menarik perhatian ramai orang. Aksinya yang lincah membuatkan ramai bertanya kat saya "yang pakai dalam tu laki ke perempuan? " Sebenarnya dalam sedar atau tidak, maskot Mei Mei termasuklah Upin & Ipin ni dah macam selebriti. Kalau bawak dorang ni ke mana-mana pasti mendapat layanan istimewa. Dan kalau berjalan bersama artis yang lain biasanya orang akan kejar maskot Upin & Ipin terlebih dulu. Pada belah malamnya pula, maskot-maskot ni dijemput naik ke pentas utama untuk membuat persembahan. Takdelah apa yang nak dipersembahkan sebenarnya, hanya mempersembahkan diri masing-masing sebelum selepas tu berlangsung tayangan filem Geng di skrin besar.

Mei Mei bersama adik kecil

Upin, Ipin dan Mei Mei ketika di pentas utama

Gelagat mereka di atas pentas pun menghiburkan orang ramai

Ok, cukuplah cerita pasal maskot ni. Kalau saya sibuk berperang bersama-sama team maskot yang lain, krew-krew sales yang lain pun tidak kurang sibuknya. Yelah, stock sebanyak 2 lori ni pertama kali di bawa ke Suarasa. Memang tak lengang tangan booth jualan sentiasa sibuk dengan kunjungan peminat setia Upin & Ipin. Biasanya crowd akan ramai selepas selesai sesebuah penampilan maskot. Semuanya bukan sahaja dijual dengan harga murah tapi semuanya memang sukar nak didapati di belah-belah utara ni. Yang paling penting sekali ialah semuanya ORIGINAL!. Mari kita lihat beberapa gambar orang kuat disebalik jualan-jualan di Suarasa Kedah ni.

Suasana jualan pada hari ke dua

Rajin betul Ezuan jual beg sampai cam ni.

Shima dan Nurul rehat minum air jap

Amin, Juan, Afiq dan Abg Sazali antara
lelaki gagah yang melayan pengunjung di booth

Cima promote apa tu?

Selain sibuk dengan tugas masing-masing, sudah tentulah sibuk dengan bergambar. Sempat jugak curik gambar Syarifah Nur dan Khusna semasa dorang ni sibuk membeli/tengok je rantai tahi bintang yang tengah dijual di dalam booth rehat. Harganya boleh tahanla jugak, jadi saya tengok aje la apa yang dorang tengok tu. Selain tu, terserempak dengan Dafi yang akan membuat persembahan pada malamnya nanti. Ambik gambar sudah.

Syarifah Nur tengah nak beli tahi bintang apa ntah

Khusna pun boleh tahan tolong promote

Wah, Anis pun ada jugak tu

Ceplos yang nak bergambar dengan kitaorang

Dafi pun dafi la

Juan macam cameraman profesional

Akhirnya selesai sudah Suarasa satu tahun ni. InsyaAllah akan diadakan lagi pada tahun hadapan dengan perancangan yang lebih teratur. So far, Suarasa di Kedah ni akan saya ingat sebagai Suarasa yang menurunkan team terbesar dan semuanya terbesarlah. Saya pun dah kurang join event sekarang ni. Mungkin selepas ni saya boleh kongsi mengenai projek terbaru iaitu Majalah Komik Upin & Ipin. Ha, tunggu!


p/s : dah biasa drive jauh-jauh kalau weekend duduk saja rasa sangap pulak.

1 comment:

  1. abang sangap yea?ape abang buat kalau sangap nih?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...