Followers

Sunday, December 06, 2009

Kemuncak Suarasa di Kedah (Bahagian 1)

Apa kabar semua? Nampaknya Suarasa Kedah yang dah lama berakhir ni baru je sempat saya tulis di blog ni. Suarasa di Kedah yang merupakan kemuncak dan Suarasa terakhir pada tahun ini menjadi destinasi krew Upin & Ipin kali ini. Bertempat di Alor Star perjalanan kali ini memakan lebih kurang 5-6 jam. Dengan berkonvoykan 2 kereta dan 2 buah lori, boleh dikatakan team kali ini merupakan team terbesar yang pernah diturunkan disesebuah Suarasa. Bila dah terlalu ramai orang macam ni, jadi masing-masing kenalah berhati-hati. Lebih-lebih lagi semasa memandu. Cakap pasal berhati-hati ni, boleh pula kami terserempak dengan sebuah kemalangan kecil semasa di dalam perjalanan. Sebuah kereta telah hilang kawalan dan termasuk ke dalam longkang. Tapi semuanya selamat. Selain tu, kami juga kerap berehat di tol ataupun R&R kerana menunggu lori yang jauh tertinggal di belakang. Apa-apa pun yang penting keselamatan harus diutamakan.

Hati-hati dengan speed limit

Kemalangan yang berlaku semasa perjalanan

Asal berehat je amik gambar

Suasana ketika berehat di tepi tol

Setelah penumpang kereta saya cukup 5 kali tidur 5 kali bangun akhirnya sampailah ke destinasi. Memanglah tersangat penat, lebih-lebih lagi kena menunggu lagi lori yang tertinggal di belakang. Kesempatan ini kami ambil untuk menikmat pemandangan sekali gus mengambil gambar untuk kenangan. Sekelip mata saja sudah boleh nampak bertapa luasnya sawah padi yang terbentang indah.

Tiba pada waktu hampir senja

Amin, Shima dan Nurul yang sempat bergambar

Antara yang sempat bergambar sementara menunggu lori

Perjalanan yang penat tu tadi disambung pula dengan objektif kedua iaitu kena setup barang di booth. Setup ni wajib supaya memudahkan kerja kami esok hari. Sekali lagi walaupun sepatutnya tidak perlu menunggu lori kerana jarak konvoy yang dekat tapi oleh kerana lori dibelakang sesat kami terpaksalah menunggu sekali lagi kali ini di booth pula. Taknak membuang masa kami masing-masing bermain dengan probs yang ada di set pondok-pondok. Bukan selalu pun buat macam ni. Biasanya budak-budak je yang boleh main-main macam ni. Akhirnya mengambil masa lebih kurang 1 jam lebih, proses setup barang ni selesai lebih kurang pukul 10 malam. Masing-masing yang dah kelaparan tahap beruang tu berpakat untuk makan malam Nasi Kandar di kedai yang sangat terkenal di sini (dah lupa nama). Oleh kerana terlalu sibuk makan, jadi takdelah pulak gambar semasa makan.

Afiq dan Zarin merosakkan props pondok-pondok

Nurul dan Shima muka dah penat

Bergambar sekali sekala dengan signboard Pondok-pondok

Dah penat ke? Belum lagi la. Lepas je check in ke Hotel, kami seperti biasa mesti membuat penampilan istimewa untuk maskot. Kali ini kami membawa maskot extra dan terbaru iaitu Mei Mei. Selepas masing-masing mandi dan berehat, orang yang istimewa dan terpilih sahaja dipakaikan maskot. Walaupun jam dah menunjukkan pukul 12, semangat kami untuk membuat penampilan istimewa ini masih berkobar-kobar. Si pemakai maskot pula ialah orang yang biasanya tidak memakai maskot.

Yay, mari sergah orang hotel ni

Penampilan pertama Mei Mei

Upin keluar dari lif

Staff hotel ni pun peminat Upin & Ipin

Mei Mei dan Ipin menjaga kaunter hotel sekejap

Ipin, Mei Mei dan Upin bersedia untuk esok hari

Ha macam tulah ragam ketika maskot dimunculkan di ruang lobby hotel. Oleh kerana waktupun dah lewat jadi taklah ramai sangat yang ingin bergambar. Nantikan apa yang akan dilakukan oleh kami pada keesokkan hari di Suarasa Kedah nanti. Apa pendapat orang ramai mengenai maskot Mei Mei yang pertama kali diturunkan ni? Macam mana dengan sambutan Suarasa kali ni jiga dibandingkan dengan Suarasa yang lain? Ha semuanya selepas ini.

p/s : dalam banyak-banyak suarasa, suarasa ipohlah yang saya paling enjoy

1 comment:

  1. huhu..comel nyer maskot ipin tuh!!!mesti yang pakai tuh comel kan?eheh..suarasa ipoh? saya pulak, dalam banyak2 event kite pg, saya plg suke event KEDAH SEJAHTERA!walaupon penat, tp seronok!!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...