Followers

Tuesday, December 08, 2009

Info Kucing 1 : Kucing Suka Urut

Salam. Saya sekadar nak berkongsi information yang saya dapat dan tau mengenai kucing. Saya kadangkala heran sebab kucing saya suka betul mengurut-urut badan atau tangan saya tapi tidak mengeluarkan kuku. Yang herannya kucing ni lebih kerap mengurut pada bahagian kulit secara terus dan bukannya permukaan badan yang beralas baju/kain. Kadangkala saya rasa sungguh terganggu kerana masa tulah samada saya sedang tengok TV ataupun sedang nak tidur. Memang kacau daun. Saya pasti kucing orang lain pun ada buat benda yang sama.

Sebenarnya kucing buat macam tu bukanlah nak mengurut tuannya. Tapi habit ni dia dapat dari ibunya dulu. Bila kita sebagai tuannya sedang rehat ataupun berbaring seolah-olah memberikan hints kepada kucing tu untuk minum susu sebagaimana ibunya dulu. Jadi kucing tu pun, menekan-nekan seolah-olah mengurut dengan tujuan melancarkan pengeluaran susu dari badan yang mana sepatutnya badan ibu kucing tu. Tapi kalau kucing dewasa pun buat macam ni lagi, maksudnya kucing ni sangat selesa dengan kita dan seolah-olah masih mengingati zaman kecilnya dulu.

3 comments:

  1. kalau dia urut2 kita means dia nak minum susu gak ke?hahah...just kidding :P yap kucing kite dulu pun urut2 tapi kuar kuku dahlah saket sampai kene jentik telinga.tapi maseh degil gak.

    ReplyDelete
  2. tu la.. dia mmg nak minum susu kita la kiranya.... hahaha

    ReplyDelete
  3. haha, kucing kita pon ade wat mcm tuh

    rupenye die ade memory zaman oldskul dulu hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...