Followers

Saturday, September 05, 2009

Facebook Add-Ons

Kali ni saya nak berkongsi mengenai toolbar yang direka khas untuk pengguna Facebook. Dengan populariti Facebook sekarang ni tak heranlah banyak add-ons yang telah direka untuk memudahkan penggunaan facebook. Add-ons yang diterangkan ini hanya sesuai untuk browser jenis Firefox sahaja. Boost for Facebook dan Faceook Toolbar diantara 2 add-ons yang menarik perhatian saya untuk berkongsi pengalaman dengan pembaca blog ini.


2 add-ons Facebook untuk Firefox


Preview imej sebenar tanpa perlu klik pada imej

Fungsi utama Boost for Firefox ini ialah untuk menayangkan gambar di dalam album Facebook tanpa perlu membuka setiap imej dalam album foto. Hanya perlu meletakkan mouse pada imej dan add-ons ini akan menayangkan imej besar di sudut atas browser. Walaupun nampak remeh, tapi kadang kala agak berguna juga.Facebook sidebar

Kelebihan Facebook Toolbar pula ialah sebagai short cut untuk beberapa fungsi utama di dalam Facebook. Sesuai dengan namanya, add-ons ini didatangkan dalam konsep toolbar di dalam browser. Fungsi tambahan Sidebar membolehkan kita melihat status rakan-rakan tanpa membukak facebook langsung. Ianya juga dikemas kini secara terus dan akan memberikan notification kepada pengguna sekiranya berlaku sebarang perubahan.


Interface upload imej

Features terakhir ialah kegemaran saya. Kita boleh mengupload gambar dengan mudah sekiranya mengunakan toolbar yang disediakan. Dengan interface yang menarik, pengguna hanya perlu mengunakan konsep drag and drop untuk mengupload gambar. Fungsi Tagging juga disediakan di window ini dengan mudah.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...