Followers

Tuesday, August 25, 2009

Suarasa Ipoh : Sama Tapi Tak Serupa (Part 3)

Ok, sambungan Suarasa Ipoh yang terakhir kali ini saya kongsi mengenai aktiviti luar selain aktiviti tetap untuk event ni. Rasanya macam susah benar nak abiskan post kali ni. Untuk maklumat, Suarasa Ipoh ini telah berlangsung pada hari Sabtu dan Ahad. Salah seorang team yang join kali ini ialah Kevin, anak jati Ipoh (Ipoh Mali la). Jadi pada hari terakhir Kevin telahpun membawa kami semua berjalan - jalan dan makan makanan special di Ipoh ini.

Hari terakhir Suarasa Ipoh

Tentulah tak sah kalau tak bercerita mengenai makanan. Di Ipoh ni walaupun rasanya banyak makanan yang sedap-sedap, tapi oleh kerana kekurangan sumber dan kesuntukan masa pada hari pertama tu kami hanya makan di kedai-kedai makan sekitar tapak Suarasa. Kedai - kedai makan ni jugalah yang saya makan tahun lepas. Walaupun kedai-kedainya nampak macam ala-ala sempoi sikit, tapi banyaklah jugak pilihan makanan. Kat sini saya dimaklumkan mendapat sambutan orang ramai dan beroperasi sehingga pukul 2-3 pagi.

Suasana ketika makan

Shima dan Nurul nak tambah 2 mangkuk lagi sup

Antara makanan yang ada ialah sup dan satay

Pada malam terakhir pula, seperti yang telah dijanjikan Kevin bawa kitaorang ke tempat makanan eksklusif. Tempat makanan "Chinese Halal Food" ini sememangnya bersesuaian dengan keadaan masing-masing yang sudah kelaparan tahap maksima. Antara menu yang dihidangkan pada kami ialah, ikan kerapu steam, sayur2, tomyam dan hmm tak ingat dah. Makanannya sememangnya sedap sehingga menjilat jari walaupun masing-masing makan pakai sudu dan garpu. Oleh kerana terlalu sedap, satu gambar makanan pun rupanya tak sempat nak diambil. Terima kasih kepada Kevin dan keluarga kerana menaja makan malam pada hari tersebut. Sekiranya tidak, pasti antara kami sudah terpaksa mencuci pinggan di dapur.

Tempat makanan "Chinese Halal Food"

Yay, kita minum dulu

Bergambar bersama Kevin selepas selesai makan

Masih belum puas, kami ke destinasi yang lain pula iaitu ke Old Town. Old Town bukan ada kat KL ke? Ye, betul tu... cuma kedai yang avalaible pada pukul 1 pagi hanyalah Old Town yang dibuka 24 jam. Old Town ini dikatakan yang terbesar dan terkenal dikawasan ni. Walaupun hasrat asalnya hanyalah ingin mencari secawan air namun bila masing-masing sudah melihat menu menarik yang terhidang, ianya berubah menjadi acara sahur.

Menu Old Town

Salina dengan camera Nikon

Saya pun nak tambah 2 mangkuk lagi

Bergambar sebelum makanan sampai

Lebih kurang 1 jam berada di Old Town seolah-olah melengkapkan acara penutup tidak rasmi di Suarasa Ipoh ini. Masing-masing berasa amat berpuas hati meluangkan masa hari minggu bersama-sama di Ipoh. Walaupun sedikit penat, namun yang penting masing-masing gembira dan berpuas hati. Penat? Oh, silap dorang tak penat lagi sebenarnya. Aktiviti bergambar diteruskan lagi diluar Old Town dengan agak tidak terkawalnya. hehe...


Juan & Salina

Bergambar bersama-sama di dalam Old Town

Bergambar secara liar di luar Old Town

Gambar duta produk Old Town

InsyaAllah selepas ini ialah Suarasa di Klang pula. Walaupun diadakan pada bulan Ramadhan yang pastinya ianya tetap meriah.

2 comments:

  1. Huhu..lupe nak mention ek..Menu istimewa kat Chinese Restaurant tu..Daging Rusa masak Black Pepper..best giler ek Ipoh..hehe

    ReplyDelete
  2. oye... macam dah lupa apa yg makan aritu...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...