Followers

Wednesday, August 26, 2009

Bersama OKU untuk Jom Buka TV9

Program Jom Buka TV9 ni sebenarnya telahpun dilakukan shootingnya sebelum bulan puasa lagi. Bertempat di Petaling Jaya, rumah orang kurang upaya ini menjadi destinasi untuk program Jom Buka kali ini. Jom Buka yang disiarkan di TV9 pada pukul 7ptg (kalau tak salah) ini dihoskan oleh Farrah Adeeba dan merupakan program terbaru TV9 untuk Ramadhan kali ini.

Ketika persediaan awal

Farrah Adeeba bersama Upin & Ipin

Kebanyakkan pelajar di sini aktif dan ceria

Berkonsepkan program amal, separuh hari di sini secara tak langsung mengubah persepsi saya terhadap golongan OKU. Bayangkan, kebanyakkan dari mereka ni begitu excited semata-mata dapat memeluk Upin & Ipin. Tidak tahu dari mana, tapi sememangnya watak Upin & Ipin dikenali mereka. Sesetengah dari mereka sudahpun lanjut usia dan sudah berada di sini agak lama. Mampu membuatkan sesetengah orang sebak bila mengenangkan nasib mereka dan kita sepatutnya lebih bersyukur dengan apa yang kita ada.


Farrah ketika mengadakan aktiviti bersama pelajar

Farrah berinteraksi dengan salah seorang pelajar

Farrah Adeeba juga pandai melayan pelajar-pelajar ini dengan gurau senda dan soalan-soalan yang membuatkan mereka bersemangat untuk menjawab. Disebalik keceriaan pelajar-pelajar ni, berapa soalan juga kadang kala membuat beberapa pelajar ini berlinangan air mata. Bayangkan, tiada keluarga atau penjaga yang melawat mereka ini untuk jangka masa yang agak lama. Farrah Adeeba dengan spontan kadang - kala pandai memujuk pelajar-pelajar ini dengan meminta mereka menyanyikan lagu raya. Farrah yang mengemari program amal sebegini dilihat amat sesuai mengacarakan program Jom Buka.

Diakhir sesi suaikenal dan ramah mesra sampailah sesi berbuka puasa bersama-sama. Walaupun sebenarnya ketika itu masih belum masuk bulan puasa namun semata-mata untuk sesi rakaman, masing-masing turut makan seolah-olah berbuka.

Berjalan ke tempat makan

Ketika persiapan berbuka

Bergambar di luar kelas

Selepas ini saya akan kongsi pula rakaman untuk program Raya TV9. Salah satu sesi rakaman yang amat menarik dan unik. Sementara itu, Selamat Berpuasa kepada semua pembaca blog ini.~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...