Followers

Tuesday, June 23, 2009

GENG di SIRIM

Actually event ni boleh dikatakan serentak ataupun berlaku sebaik saja selesai event Kejohanan Rowing di Putrajaya. Bayangkan kitaorg tutup booth di Putrajaya lebih kurang pukul 4.30pm dan lebih kurang pukul 5 lebih dah kena berada di SIRIM pulak untuk tayangan GENG yang akan diadakan pada malam tu. SIRIM ni terletak kat Shah Alam aje, jadi lebih kurang macam kena balik opis la balik. Selain dari tayangan tugas kami jugak time ni kena standby jualan barangan Upin & Ipin serta maskot Upin & Ipin. Jadi orang yang jadi maskot time ni kiranya kena straight terus la dari Putrajaya sampai ke SIRIM jadi maskot.


Suasana ketika bergambar bersama Upin & Ipin

Walaupun tayangan GENG ni bermula time malam, tapi ramai kakitangan SIRIM dah mula memenuhi tempat tayangan ni seawal petang. Selain sebab nak chop tempat duduk, dorang semua berkesempatan untuk bergambar dengan maskot Upin & Ipin. Kiranya macam sementara menunggu ni, kemunculan maskot Upin & Ipin sedikit sebanyak dapatlah jugak menghiburkan semua orang. Tak sangkalah ramai jugak yang nak bergambar. Nasib baik staff SIRIM banyak membantu mengawal semasa proses orang nak bergambar.

Pada masa yang sama jugak, "booth" kami sedang sibuk diserang orang ramai. Booth yang ditempatkan betul2 dibawah tiang gol ni menjadi sasaran utama kakitangan SIRIM sebaik tiba di kawasan ni. Walaupun simple aje dan jualan pun dibuat dalam masa yang singkat, tapi tetap mendapat sambutan orang ramai. Semakin lama hari pun kian menjadi gelap. Tumpuan pun beralih arah untuk tayangan filem GENG. Tayangan ni berkonsepkan wayang pacak iaitu orang ramai bebas untuk duduk di mana2 di dalam kawasan padang yang disediakan. Tapi sebelum boleh tengok wayang, semuanya kena makan dulu. Boleh dikatakan sasaran kali ni berubah ke kaunter makanan yang menawarkan makanan seperti kambing bakar, ayam BBQ, sosej2 dan macam2 lagi.

Ketika sesi jualan Upin & Ipin

Hampir senja

Sempat jugak dorang bergambar. (Tak panggil pun)
Afiq, Nad, Nurul dan Shima

Walaupun wayang pacak ala moden, tapi sistem bunyi dan visual boleh dikatakan boleh tahan dan memuashkan. Cuma oleh kerana kawasannya terbuka, jadi agak kurang dengar respon orang ramai kalau ada part kelakar. Menurut sumber yang boleh dipercayai, lebih 1000 kakitangan SIRIM yang join tengok filem GENG ni lebih2 lagi semasa ni DVD GENG masih belum dijual dipasaran.

Beratur panjang untuk makanan

Persiapan terakhir sebelum tayangan

Selepas tamat tayangan sekitar pukul 11mlm, maskot Upin & Ipin muncul buat kali terakhir untuk sesi bergambar. Walaupun dah lewat malam, tapi nampaknya kakitangan SIRIM tak ngangtuk lagi dan masih ramai yang ingin bergambar dengan maskot Upin & Ipin ni. Rata2 kakitangan SIRIM berpuas hati dengan tayangan filem GENG ni walaupun kebanyakkan dari dorang dah pernah tengok GENG ni kat wayang sebelum ni. Tapi atleast moment tengok filem GENG di padang bola ala2 begini memang susah nak dapat. Saya pun pertama kali menyaksikan tayangan dalam bentuk sebegini. Secara keseluruhan saya amat berpuas hati dengan perjalanan proses tayangan serta layanan yang diberikan oleh kakitangan SIRIM.

Sesi bergambar kali terakhir pada waktu malam

Walaupun pada hari tersebut saya kena menghadiri 2 event serentak pada hari yang sama tapi apa yang sebenarnya membuatkan saya tak penat langsung ialah keseronokan yang saya dapat berikan pada orang ramai. Seronok tengok ramai orang dapat berjumpa dengan maskot Upin & Ipin dan sekurang2 nya respon serta pujian yang diajukan terus kepada saya ini dapat membakar semangat untuk meneruskan usaha saya ini.

p/s: Walaupun weekend ni ada 2 event, tapi next weekend ada 3 event serentak. Nantikan post mengenainya

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...