Followers

Tuesday, July 28, 2009

Fun time with Teah at Karnival Ampang Jaya

Karnival Ampang Jaya ni sebenarnya telah berlangsung pada hari Sabtu 18 Julai iaitu sehari selepas Upin & Ipin dinobatkan sebagai Best Chemistry di SHOUT! Awards. Nurfathiah atau Teah ni pada malam sebelum event ni berlangsung pun sudah boleh dikatakan telah bekerja overtime dan balik lebih kurang 12am selepas selesai SHOUT! Awards di Bukit Jalil. Jadi event pada hari ini, boleh dikatakan Teah di dalam keadaan yang penat dan letih. Tanpa pengawasan parents Teah, saya dipertanggungjawabkan untuk ambik dan hantar Teah selepas selesai event ini. Walaupun sepatutnya Teah penat kerana kurang tidur, tetapi semangat kanak-kanak normalnya begitu kuat untuk menempuh 1 hari di event ini.

Teah bermain permainan belon

Bermula dengan penampilan istimewa Teah bersama Kak Ros di pentas utama sudah mula mengambarkan kesibukan event ini. Dorang berdua selain mendemo suara masing-masing, aktiviti seperti kuiz dan games turut dipersembahkan. Maskot Upin & Ipin juga sudah tentu tidak terlepas dari menjadi tumpuan orang ramai. Begitu ramai peminat Upin & Ipin mengerumuni pentas utama dan bantuan pegawai MPAJ langsung tidak berjaya mengawal penonton yang menyerang pentas utama. Bimbang dengan keselamatan 2 orang pelakon suara Upin & Ipin ini saya terpaksa masuk campur.


Ketika aktiviti pentas

Teah bersama maskot Upin & Ipin

Ketika ramai mengerumuni pentas

Pada masa yang sama, beberapa orang staff yang lain sedang sibuk "berperang" di booth jualan. (tiada dalam gambar). Walaupun begitu ramai pengunjung sedang berpusu-pusu di pentas, namun jumlah pengunjung yang sedang membeli di booth jualan juga tidak putus-putus. Plush toys Upin & Ipin boleh dikatakan terus kehabisan stok dan kami terpaksa restock pada sebelah tengaharinya pula. Begitu hebat sambutan warga Ampang Jaya walaupun booth jualan sebenarnya ditempatkan bawah khemah di padang yang berdebu. Pelbagai aktiviti-aktiviti lain yang diadakan pada hari yang sama oleh pihak penganjur seperti pertandingan futsal, persembahan, jualan dan macam-macam lagi.

Aktiviti jualan diadakan seperti biasa

Walaupun jadual Teah hanya untuk penampilan pentas yang tamat sekitar pukul 11am, namun oleh kerana Teah terpaksa menunggu saya jadi Teah terpaksa memenuhkan masa sepanjang hari di booth jualan. Selain bergambar dengan peminat, Teah juga rajin membantu jualan. Walaupun rajin tak disuruh namun itulah yang suka dilakukannya. Bagaikan permainan jual beli, Teah melayan setiap pelanggan yang rata-rata gemar dengan layanan Teah. Seharian di sini, pasti bosan sekiranya tidak berjalan. Teah selepas menghabiskan masa dengan permainan belon besar, dia pula menghabiskan duit penjaganya pula dengan makanan-makanan yang dibeli. Saya pula yang kerap dimarah kerana suka menghabiskan makanannya.

Teah bergambar dengan peminat

Teah rajin menjual

Selain itu, Teah juga kerap menghabiskan masa dengan ular dari booth Zoo Negara yang berjiran dengan booth Upin & Ipin. Lebih 10 kali dia situ, membolehkan Teah bergambar secara percuma dengan ular sawa yang turut dipamerkan di situ. Sungguh teruja dengan ular yang dipegangnya sehingga dia tak sedar yang dia sedang memegang tangan orang lain sebenarnya. Fun time Teah diteruskan dengan kunjungan di booth abang Syem iaitu kartunis yang juga finalis Raja Lawak Astro. Telah berjumpa dengan Syem beberapa kali dan beliau sebenarnya begitu meminati Upin & Ipin. Tawaran lukisan karikatur secara percuma sememangnya sesuatu yang pasti tidak ditolak. Mengambil masa sekitar 30 minit, booth Syem ini tiba-tiba dikunjungi ramai peminat yang mula sedar kehadiran pelakon suara Upin & Ipin.

Teah bersama ular sawa

Abang Syem sedang melukis wajah Teah

Abg Syem bersama Teah dan hasil lakaran karikaturnya

Selain maskot membuat kemunculan di pentas, di sebelah petangnya pula maskot sekali lagi muncul dan kali ini berjalan-jalan di sekitar tapak jualan. Oleh kerana cuaca agak panas dan padang berdebu jadi kemunculan kali ini dilakukan secara ringkas dan cukup syarat. Keseluruhan akhirnya event tamat sekitar pukul 7ptg. Selepas saja selesai, saya pula bergegas ke Klang untuk menghantar Teah. Tiba di perkarangan rumah parents Teah sekitar pukul 10 malam kerana campur sesat dan isi minyak cukup sudah pasti membuatkan Teah takut nak berjumpa dengan parentsnya. Antara ayat yang sering diulang-ulang ketika di dalam perjalanan balik ialah ;

Cepat abang.. bawak laju lagi... Teah tahu bahaya.. tapi kita terpaksa. Nanti Mama marah!
.

Dan ayat bila terlepas simpang ; Ish, abang jangan borak dengan Teah., kan kita dah salah jalan ni.. kita kena focus.. focus.. focus...

Ketika kemunculan maskot Upin & Ipin di ruang jualan

Senyum ada makna

Bersama semua orang yang terlibat dengan event ni

p/s : Selepas ini pula ialah post mengenai Festival Kedah Sejahtera yang begitu lain dari yang lain. Pelbagai pengalaman baru yang nak dikongsi.

Event di NBECE, PWTC

Backdrop NBECE di pentas utama

Oleh kerana event SHOUT! Awards lebih menarik dikongsi walaupun sebenarnya event inilah yang sebenarnya berlangsung terlebih dahulu. NBECE ataupun National Bumiputra Enterepreneur Conference & Exhibition telah berlangsung di Dewan Tun Razak 2, PWTC selama 2 hari bermula dari 17 Julai hingga 19 Julai 2009. Penglibatan Upin & Ipin semestinya berkait rapat dengan maskot Upin & Ipin serta penjualan barangan Upin & Ipin. Walaupun event ini secara kasarnya nampak seperti berpotensi besar tetapi mungkin kerana faktor-faktor promosi serta lokasi menjadikan event ini agak kurang mendapat sambutan.

Jualan barangan Upin & Ipin

Ketika perasmian di pintu masuk

Event ini bertujuan menempatkan pelbagai usahawan Malaysia di bawah satu bumbung selain membuka peluang perniagaan event ini juga memberi peluang kepada orang lain yang berminat untuk memulakan perniagaan masing-masing. Maskot Upin & Ipin di event ini muncul membuat penampilan di pentas utama. Namun mungkin, penampilan pertama pada hari Jumaat nampaknya begitu tidak mendapat sambutan. Maskot yang dibawa turun bersama Kak Ros hanya ditontoni kurang dari 20 orang. Terima kasih kepada Kak Ros yang begitu komited tetap memberikan persembahan yang terbaik pada hari tersebut. Kak Ros untuk weekend tersebut amat rajin mengikut saya ke beberapa event lain dan terima kasih sekali lagi diucapkan.

Kak Ros : Ya, itu kamu

Upin & Ipin bersama beberapa peminat

Ketika aktiviti pentas

Selain pada hari Jumaat, maskot Upin & Ipin juga dibawa sekali lagi pada hari Ahad. Kali ini sambutan agak lebih baik. Ini mungkin kerana dengan kemunculan Adam (AF2) pada hari yang sama dan maskot Upin & Ipin sempat digabungkan sebentar di pentas utama. Namun, buat masa ini saya masih belum dapat gambar-gambar sepanjang hari Ahad. InsyaAllah saya akan postkan bahagian ke 2 sebaik sahaja saya dapat gambar tersebut.

Nell, Shima & Zarin



Thursday, July 23, 2009

Blog anda tak best!

Itulah yang diutarakan oleh wanita di bawah ini yang identitinya ingin dirahsiakan. "Mana ada orang buat blog macam diari-diari lagi zaman sekarang ni". Ungkapan yang diluahkan ini terus memadamkan semangat saya untuk mengupdate blog ini lagi. Rasanya semua update selama ini sia2 sahaja. Saya rasa terkonfius sekejap dan terus mengubah persepsi saya mengenai blog sendiri. Oklah, nampaknya sampai di sini sahaja blog ini akan beroperasi.. mungkin tiada lagi blog mediahorizon selepas ini.. huhu. Salam...

Gadis misteri yang tidak mahu identitinya diketahui umum

p/s : Saya memerlukan pendapat anda para pembaca blog saya? (ada ke orang ke yang baca?)

Wednesday, July 22, 2009

Upin & Ipin di SACC Mall

Walaupun sepatutnya minggu ini tiada event langsung, tapi panggilan telefon tawaran event last minit yang saya terima sehari sebelum weekend ni tetap saya sambut dengan tangan terbuka. Memandangkan ianya bertempat di SACC Mall yang terletak tidak berada jauh dari opis di Seksyen 13 event kali ini boleh dikatakan seperti memenuhkan masa separuh hari pada Ahad weekend ni. Event yang diberi nama Minggu Fesyen dan Aksesori ini walaupun sekali pandang macam tiada kaitan dengan Upin & Ipin namun slot tengahari iaitu pertandingan mewarna kanak - kanak sudah cukup menjadikan Upin & Ipin sebagai dari acara utama pada hari tersebut.

Shah Alam City Centre (SACC) Mall

Antara butik fesyen yang mengambil bahagian

Salah satu daya penarik dalam acara ini yang telah membuat saya teruja ialah persembahan band yang bersahaja mendendangkan beberapa lagu dalam pelbagai bahasa. Begitu merdu dan lunak lebih-lebih lagi kepada saya yang hanya berdiri berdekatan dengan persembahan tersebut. Walaupun tiada orang yang mendengar persembahan ini sebenarnya selain urusetia event namun kualiti persembahan dorang ni seolah-olah telah berjaya memukau 10 ribu penonton. Memang amat terpesona lebih-lebih lagi dengan lagu berkonsepkan latin yang menampilkan kelainan.

Band yang membuat persembahan

Plush toys Upin & Ipin yang turut dijual

Aktiviti pertandingan mewarna dimulakan tepat pukul 2 petang. Walaupun tak begitu ramai yang menyertai mungkin faktor-faktor lokasi namun pertandingan tetap dilangsungkan dengan meriahnya. Bertemakan Upin & Ipin, adik-adik kecil ini dijanjikan dengan kemunculan maskot Upin & Ipin diakhir pertandingan ini. Saya secara tak langsung sekali lagi menjadi pengadil profesional yang dijemput khas. Rupanya mengadili pertandingan mewarna boleh dikatakan agak susar bila semua peserta mewarna pada tahap yang hampir sama.

Pertandingan mewarna dimulakan

Peserta sedang mewarna

Seperti yang dijanjikan kemunculan maskot Upin & Ipin dinanti-nanti diakhir pertandingan. Walaupun tak begitu ramai orang namun sedikit sebanyak sempat membuatkan pentas utama sibuk buat seketika. Namun yang menariknya kali ini, sekali lagi peminat no 1 Ipin iaitu adik Iman muncul sekali lagi. Adik Iman yang seperti biasa memakai kostum Ipinnya terus menerkam maskot di mana saja mereka pergi. Kemunculan Ipin juga kali ini boleh dikatakan terkawal kerana saya berjaya mengumpannya dengan plush toys Ipin yang pertama kali ditengoknya.

Bersama dengan peserta pertandingan mewarna

Upin & Ipin bersama peminat di SACC

Iman bersama plush toys Ipin

Sempat bergambar bersama Iman

Akhirnya event ni berakhir sekitar 4 petang. Tidaklah terlalu penat dan terlalu ramai orang, namun event ni dapatlah jugak mengisi ruang kosong di hari minggu. InsyaAllah nanti Iman akan membuat kemunculan istimewa di event yang lain lagi.

Tuesday, July 21, 2009

Kemenangan di SHOUT! Awards

Belon SHOUT! Awards

Sememangnya salah satu weekend yang sangat memenatkan. Ada 3 event serentak berlangsung pada weekend ni namun agenda di dalam SHOUT! Awards lah yang paling menyerlah. Oleh kerana terlalu excited, saya postkan dulu mengenai SHOUT! Awards dan mengenai event2 serentak yang berlaku tu kemudianlah baru saya post.

Oklah, bertempat di Stadium Putra, Bukit Jalil memang perjalanan nak ke sana sudah dijangkakan akan jem, lebih2 lagi pada hari yang sama Manchester United sedang berlatih untuk Asia Tour menentang Malaysia pada keesokkan harinya. Buat pertama kalinya, maskot Upin & Ipin di bawa berjalan di kapet merah. Memang dah lama saya nak tengok macam mana suasana Upin & Ipin kalau berjalan kat kapet merah. Hasilnya memang lain dari yang lain. Dengan jeritan dan peminat yang terlalu excited, keselamatan maskot seolah-olah berada dalam bahaya untuk setiap masa.

Upin & Ipin ketika di kapet merah

Sedang berbincang mengenai perjalan maskot Upin & Ipin

Maskot Upin & Ipin standby di kapet merah menantikan Fathiah

Fathiah ketika diinterview oleh hos SHOUT! Awards

Sekejap sahaja sebenarnya proses di kapet merah tu tambahan pula saya tidak berbekalkan DSLR jadi tidak banyak gambar menarik yang saya sempat amik. Bila kami beredar saja dari karpet merah sememangnya debaran dan hype awards sebentar nanti amat terasa. Persembahan SHOUT! Awards bermula tepat pada pukul 8.30malam. Saya bersama team maskot boleh dikatakan mendapat layanan istimewa bila kami dibenarkan makan bersama artis-artis yang lain. Selain tu kami juga terpaksa duduk di belakang back stage namun itu merupakan salah satu kelebihan yang kami terima pada malam tersebut. Masuk dan keluar tanpa had membolehkan kami, melihat persembahan dari jarak dekat.

Suasana di dalam SHOUT! Awards

Sebaik sahaja Upin & Ipin diumumkan sebagai pemenang Stadium Putra bergema dengan jeritan peminat yang keseluruhan memang menyokong Upin & Ipin pada malam tersebut. Bangga dan terharu lebih-lebih lagi pada malam tersebut saya boleh dikatakan sedang "bekerja" untuk menjayakan program malam tersebut. Kebanyakkan amat teruja dengan ucapan Fathiah yang ringkas, pendek tetapi comel. Pada malam tu juga, SHOUT! Awards diakhiri dengan persembahan bertenaga dari Sean Kingston.

Fathiah sedang memberi ucapan


Video ucapan Fathiah


Fathiah di temuramah selepas kemenangan

Persembahan Sean Kingston memang memukau

Sebahagian kakitangan yang bergambar campur
dengan orang ramai yang tak dikenali

Saya ketika di Shout! Awards

Oklah, saya katakan hari ni memenatkan sebab seharian saya bergegas untuk 2 event. Nantikan post mengenai event yang lain selepas ini.

p/s : Buat masa ni setiap perjalanan event setiap minggu bagi saya sudah dilock. Nampaknya saya tak boleh pergi ke mana-mana.

Tuesday, July 14, 2009

Green Day!

Wohooo!. Kali ni theme Green is all over the office.. Hmm, actually ramai jugak yang join green ni tapi tak sempat nak bergambar in one big group.. jadi gambar diambil secara berasingan. Oklah jugak, but still the red theme is the winner.

Juan, Yuki dan Zarin

Green Day Theme!

p/s: Macam semua gambar pun ada Yuki!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...