Followers

Sunday, May 31, 2009

Signing Ceremony at KL Tower

Assalamualaikum, nampaknya banyak event yang masuk pada bulan Jun nanti. Boleh dikatakan setiap weekend sudah dilock dengan event yang berkaitan dengan Upin & Ipin mahupun GENG. Disamping bekerja menjayakan event, dapatlah jugak saya bertukar-tukar contact dengan orang disebalik event berkenaan untuk kegunaan masa hadapan. Tapi, sebelum kita masuk mengenai event disepanjang bulan Jun kita tengok dulu event yang amat penting berlaku pada hujung bulan Mei ni iaitu Majlis Menandatangani Perjanjian bersama Les' Copaque.

View dari atas menara KL


Majlis ni basically ialah perjanjian diantara Les' Copaque dengan Telekom Malaysia untuk tujuan penaajan siri Upin & Ipin, dengan TV9 sebagai stesyen penyiar rasmi Upin & Ipin di Malaysia, dengan TPI sebagai stesyen penyiar rasmi Upin & Ipin di Indonesia, serta Bliztmegaplex sebagai pengedar filem GENG di rantau Indonesia. Bertempat di Menara Kuala Lumpur, lokasi event pada kali ini pasti menarik dengan berkonsepkan ala2 casual campur formal sikit (sebab ada orang besar). Sehari sebelum majlis ni, semua orang yang bertanggungjawab dikenakan hadir untuk raptai dan sesi persiapan. Semuanya memastikan bahagian masing2 seperti teknikal, backdrop, event flow dan sebagainya tiada masalah pada hari event tu nanti. Ini merupakan pertama saya menjalankan event di Menara KL, jadi masih banyak prosedur dan perkara yang harus dibelajar.

Ketika sesi raptai berlangsung

Baby Eilham pun nak join raptai

Ok, pada hari majlis berlangsung diantara tetamu terhormat yang hadir ialah Dato Bazlan Osman (CFO) TM Berhad), En Bukhari Che Muda (TV9) dan beberapa orang lain lagi. Majlis dihoskan oleh pengacara TV9 iaitu Puan Syarifah Nur. Majlis ni berlangsung agak baik dan bermula lebih awal dari yang dijangkakan. Walaupun agak kekurangan kehadiran media dan press namun semuanya yang hadir berpuas hati dengan kelancaran majlis. Terima kasih kepada media yang hadir dan telah menulis mengenai event ini seperti dari Utusan dan Metro.

Ketika sesi menandatangani berlangsung

Tuan Haji Burhanuddin ketika berucap

Selain dari menyaksikan majlis menandatangani, tetamu yang hadir juga ditontonkan dengan siri animasi Upin & Ipin yang baru serta trailer filem akan datang iaitu Upin & Ipin : Angkasa. Kebanyakkan tetamu begitu kagum dengan trailer terbaru ini. Kepada siapa2 yang ingin menonton trailer terbaru ni, kenalah tunggu sehingga laman webnya siap nanti.

Antara tetamu yang hadir

Nizam ketika ditemubual

Delagasi dari Indonesia

Antara staff yang sempat bergambar bersama2


Fuad menunjukkan bunting hasil kerjanya. (yela... lawa2)

Bergambar bersama Syarifah Nur

Secara keseluruhannya, majlis ni walaupun nampak simple tetapi tujuan dan kesan selepas majlis ini amatlah besar. Diharapkan perjalanan dan proses menghasilkan Upin & Ipin : Angkasa selepas ni berjalan dengan baik dan lancar. Oklah, tunggu post saya mengenai event2 berlangsung sepanjang bulan Jun nanti.

Thursday, May 28, 2009

Hari Konsert

Satu hari ni penuh dengan konsert serta mini konsert. Memang sudah lebih kurang seminggu merancang untuk pergi konsert2 ni berdasarkan iklan dan personal contact. Pada sebelah tengah harinya, boleh dikatakan mini konsert diadakan di PKNS, Shah Alam. Ada 2 artis yang membuat persembahan iaitu Amylia dan Haziq. Dua2nya dari Akademi Fantasia. Oleh kerana pada minggu sebelumnya saya sudah mengendalikan acara di sini jadi pengendali acara ni memberikan akses backstage kepada saya untuk berjumpa dengan kedua-dua artis ni.

Amylia memulakan persembahan

Amylia AF

Mungkin kurang promosi atau daya penarik, jumlah penonton tidaklah begitu banyak. Ini memudahkan saya bergambar dari jarak dekat. Kebetulan parents Fathiah juga tidak melepaskan peluang bersantai hujung minggu sambil menonton mini konsert percuma ini.

Parents Fathiah juga turut menonton konsert

Haziq bersama penonton

Pada malam hari pula, 1 lagi konsert percuma menanti di perkarangan Stadium Shah Alam di mana ianya tersangatlah dekat dengan opis. Konsert Jelajah 11 Era ni, menampilkan banyak artis seperti Dato Siti, Mila, Bunkface, Hafiz, DJ2 Era dan kebanyakkannya artis yang lahir dari AF. Jumlah penonton pada konsert ni boleh tahan banyaknya namun masih agak selesa untuk menonton. Konsert yang berlangsung lebih kurang 2 jam ni, amat meriah lebih2 lagi ketika kemunculan Dato' Siti Nurhaliza.

Penyampai Era beraksi di pentas

Ramai penonton hanya duduk di jalan raya untuk menonton

Mila

Dato' Siti Nurhaliza

Ehster AF7


p/s : keesokkan harinya pula, saya terlibat dengan persiapan event besar yang bakal berlangsung di Menara KL. Nantikan post saya mengenai event ni.

Menara KL, Santai@1

Assalamualaikum semua, acara pada kali ini yang ingin dikongsi telahpun berlalu 2 minggu lepas sebenarnya. Oleh kerana tak sempat nak post, jadi ianya bertangguh sekejap. Program ni ialah recording Santai@1 bersama DJ Hezry di Menara Kuala Lumpur. Program yang berkonsepkan talkshow ni recordingnya bermula pada 11 malam, jadi boleh kata agak lewatlah jugak. Sebenarnya, program ni sepatutnya disiarkan secara langsung, tetapi oleh kerana ada siaran langsung yang lain ketika tu program ni ditukar menjadi recording. Tajuk Santai@1 ni pada masa tu ialah Hari Guru. Fathiah (Pelakon suara Upin & Ipin) telah menjadi jemputan bersama cikgu dia sambil ditemani oleh maskot Upin & Ipin.

Teah ketika makeup sebelum bermula

Teah ketika standby di set

Program ni bermula dengan DJ Hezry seolah-olah berinteraksi dengan Upin & Ipin di mana suara Fathiah digunakan sebagai latar belakang. Krew maskot ketika ini yang masih baru dalam bidang pe-maskotan masih tidak arif melakonkan perwatakan Upin & Ipin terpaksa membuat reaksi berdasarkan respon dari Fathiah. Fathiah pada bukan sahaja petah menjawab soalan dari DJ Hezry, malah suaranya turut membuatkan penonton di studio teruja.

Ketika sesi recording

Sesi penutup

Bergambar bersama semua tetamu

DJ Nazie yang excited berjumpa dengan Upin & Ipin

p/s: Ni kali pertama Upin & Ipin sampai ke Menara KL

Tuesday, May 19, 2009

Upin & Ipin di PKNS, Shah Alam

Last weekend saya berkesempatan untuk join event yang dilangsungkan di PKNS, Shah Alam. Event yang diberi nama Jualan Hartanah ni sebenarnya telah berlangsung hampir 1 minggu lebih dan kedatangan krew Upin & Ipin ni ke sini merupakan sebahagian daripada aktiviti sampingan untuk memeriahkan event ni. Bertempat di pentas utama, kemunculan Upin & Ipin ini boleh dikatakan ditunggu2 oleh warga Shah Alam kerana iklan mengenainya telah diedarkan melalui poster serta flyers sejak awal event ini bermula.


Ketika jualan barangan Upin & Ipin

Aktiviti utama ini ialah aktiviti jualan barangan original Upin & Ipin. Walaupun tempat jualan tu berdekatan dengan tempat jualan barangan cetak rompak namun ianya tidak mengganggu aktiviti jualan kami. Malahan, kebanyakkan barangan Upin & Ipin habis dijual kerana sambutan yang amat menggalakan. Selain dari itu, aktiviti utama pada event ini ialah pertandingan mewarna kanak-kanak. Saya diberitahu penyertaan pertandingan pada kali ini sungguh memberansangkan dengan lebih 70 penyertaan diterima pada hari tersebut. Kebanyakkan adik-adik yang memasuki pertandingan ini merupakan peminat setia Upin & Ipin.

Suasana ketika pertandingan mewarna diadakan

Acara kemuncak sudah tentulah kemunculan maskot Upin & Ipin yang dinanti2kan. Ini merupakan kali pertama maskot Upin & Ipin menjejakkan kaki di sini dan respon dari orang ramai amatlah memuaskan. Seperti biasa, peluang ini diambil oleh pengunjung untuk bergambar dan beramah mesra bersama maskot kesayangan mereka. Kali ini saya tidak akan memaparkan banyak gambar maskot Upin & Ipin kerana saya ingin berkongsi cerita mengenai salah seorang peminat kecil Upin & Ipin.

Kemunculan maskot Upin & Ipin di pentas

Ketika kemunculan maskot Upin & Ipin

Kemunculan peminat kecil yang sangat comel

Adik comel yang berumur 2 tahun lebih ini datang dengan berpakaian Ipin yang dibelinya sejak beberapa bulan lepas. Oleh kerana terlalu minat dengan Upin & Ipin dia masih memakai baju tersebut walaupun baju tersebut bukan sahaja sudah ketat malahan sudahpun lusuh. Kemunculan adik Ipin ini di kawasan pentas bukan sahaja menarik perhatian pengunjung malahan emcee majlis sendiri yang secara spontan memanggilnya sebagai Ipin yang sebenar. Adik Ipin ini bukan sahaja agak aktif malahan kerap kali naik ke pentas sehingga terpaksa ditarik oleh krew terlibat. Bukan itu saja, adik Ipin ini juga banyak kali cuba melibatkan diri di dalam pertandingan mewarna yang sedang dijalankan dengan memerhatikan peserta lain yang sedang mewarna dari jarak dekat.

Ipin sehingga terpaksa ditarik turun pentas

Tak sempat bergambar dengan Ipin ni kerana dia sangat bergerak aktif

Memerhatikan dari dekat peserta sedang mewarna

Event yang tamat sekitar pukul 5 petang ini bukan sahaja dapat memberi peluang kepada warga Shah Alam untuk beramah mesra dengan Upin & Ipin malahan juga dapat membuktikan bahawa sebenarnya ramai peminat yang berminat dan menyokonh dengan barangan original Upin & Ipin.

p/s : sedang sibuk merancang untuk big event next week...


Badminton Day~

Oklah, setelah sekian lama tak join any activities berbentuk riadah ni... atlast, sempat jugak join main badminton.. tu pun setelah banyak kali dipaksa oleh Yuki. Actually, badminton day ni memang diadakan setiap hari Jumaat sebelah malam selama 2 jam. Tempatnya pun hanya di Subang dan tak susah pun nak pegi. Jadi marilah kita bersukan tiap2 minggu... insyaAllah boleh jadi kurus.. hehe

Yuki & Haris

Nurul & Eejean

Super Saf & Din

Yana & Me


Yang sempat pergi kali ni ialah Eejean, Nurul, Yuki, Ahwei, Saf, Din, Nell, Haris,Safwan dan Yana. Memang ramai org macam Yuki, Eejean, Saf dan Nurul main macam profesional. Huhu... kutip bola je la


Powerfull Eejean

New shoes, sepatutnya untuk futsal

p/s : Dah lama tak jogging...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...