Followers

Monday, March 17, 2014

Pertukaran Link Blog

change_blog
Assalamualaikum, kali ini saya nak maklumkan sedikit info berkaitan dengan pertukaran link blog saya dari http://mediahorizon.blogspot.com kepada http://mohdzarin.com/blog. Pertukaran ni actually, macam upgrade ke domain sendiri setelah hampir 8 tahun mengggunakan perkhidmatan blogspot. Terus terang saya cakapkan, saya suka menggunakan blogspot, just mungkin dah sampai masa saya berpindah ke domain sendiri dan mencuba sesuatu yang baru.

Semua contents dari blog lama saya dah sedut masuk ke domain name yang baru ni, cuma kebanyakkan post yang lelama tu setting dia macam lari sikit especially kat fonts dan alignment text. Mana yang terlarat tu saya dah fix tapi oleh kerana banyak sangat, so saya tak fix semua (hehe). Kalau inginkan tahap pembacaan dengan kadar optimum masih boleh baca melalui link blog yang lama.
Saya memang dari dulu lagi suka menulis blog walaupun kadang-kadang tu lama je diam tanpa updates. Blog ni dah macam part of life saya, dan saya akan rasa gelisah kalau tak tulis blog atau sekurang-kurangnya membaca blog. Semakin hari semakin banyak yang saya nak kongsikan kepada pembaca setia blog saya (kalau ada) dan banyak yang tersimpan dalam hardisk je. Selama 8 tahun ni juga banyak yang saya belajar mengenai penulisan blog dan ramai juga kawan blog yang saya jumpa. Mungkin blog saya tak sefamous blog Hanis Zalikha ataupun blog saya tak seramai visitor seperti Beautifulnara ataupun mungkin blog saya tak secanggih Budiey tapi minat pada blog saya sama macam dorang. InsyaAllah lepas ni saya akan cuba lebih konsisten menulis sebab saya ada satu planning yang besar dalam tahun ni.

Kat bawah ni adalah beberapa blog saya yang pernah dipost beberapa tahun yang dulu.
blog_lama blog_lama2
Beberapa post blog yang pernah ditulis dulu
Okay, teruskan follow Blog baru saya ni. Sila bookmark link baru ni ataupun cuba hafal, bukan susah sangat pun kan? hehe...





Monday, January 06, 2014

Teater "Bahayanya Wanita"


Assalamualaikum semua dan Salam Sejahtera kepada pembaca blog setia saya. Kali ni saya berpeluang menonton Teater paling meletop 2013 iaitu teater "Bahayanya Wanita". Kalau dah selalunya kita tengok wayang je, apa salah sekali sekala kita tengok pulak teater. Dengar kata setiap hari teater ni fullhouse sehinggalah hari terakhir persembahan iaitu pada 31 Dis 2013. Saya sendiri berkesempatan menonton persembahan teater ini pada hari ke 3 persembahan di Istana Budaya. 


Bahayanya Wanita

Zizan Razak menjadi tumpuan

Semua barisan pelakon dan tenaga kerja

Seperti penonton-penonton yang lain, expectation saya pada awalnya ingin menonton 4 barisan pelakon utama iaitu Zizan Razak, Umie Aida, Erra Fazira dan Nora Danish. Teater berkonsepkan muzikal ni mengisarkan bagaimana kehidupan Zizan yang berkahwin 3 dan terpaksa melayan kerenah isteri-isterinya. Setiap seorang isterinya ditonjolkan dengan perwatakan yang berbeza sehinggalah akhirnya Zizan jatuh cinta dengan watak ke empat yang ingin dijadikan juga sebagai isteri.

Teater ini walaupun memfokuskan kepada konsep poligami namun ianya dibawakan dengan cara yang sangat santai dan menghiburkan. Lakonan Zizan seperti yang kita tahu, menjadi penghidup kepada teater ini disamping lakonan mantap isteri-isterinya yang lain. Dengan tidak hanya berpandukan skrip asal, Zizan sering menokok nambah dialognya sendiri bagi menceriakan panggung sari Istana Budaya. Lagu-lagu yang dipilih juga kebanyakkannya adalah dari lagu-lagu popular masa kini yang ditukar lirik. 



Ketika sesi autograf

Beratur untuk sesi autograf

Nora Danish 

Zizan Razak bersama Zizan Razak

Secara keseluruhannya, teater ini sangat menghiburkan dan dikira berjaya. Namun begitu, secara peribadinya saya agak kurang "puas" menonton lakonan ketiga-tiga isteri Zizan kerana hampir baki 50% lagi persembahan teater ini telah didominasi oleh Erma Fatima. Ye, Erma Fatima adalah pengarah teater ini dan dia merupakan calon isteri ke 4 buat Zizan. Erma Fatima di dalam usaha untuk mencari cinta sejati dan berazam untuk tidak berkahwin dengan lelaki orang akhirnya jatuh cinta juga dengan Zizan yang mengaku bujang. 


Lakonan terbaik oleh Zizan

Bergambar bersama Zizan 

Sempat bergambar bersama Nora Danish


Yang penting kita enjoy~


Bersama Umie Aida

Bersama Datin Ziela Jalil

Single shot bersama Lana Nordin

Lakonan Johan juga best

Selain dari lakonan, pujian juga harus diberikan kepada orang dibelakang tabir yang bekerja keras menghasilkan props, sets dan muzik. Sets yang digunakan begitu cantik dan berjaya ditukar dengan lancarnya ketika proses perubahan scene. Kawalan muzik pula sangat baik lebih-lebih lagi kebanyakkan dari lagu yang dinyanyikan adalah miming dan memerlukan pengawalan masa yang tepat.

Akhir kata, marilah kita memberi sokongan terhadap teater Malaysia. Kalau bukan kita, siapa lagi.

Friday, January 03, 2014

Dari Disneyland ke Utusan


Mesti ramai yang ingat tentang percutian saya dan Zarith ke Disneyland Hong Kong pada hujung tahun lepas. Seperti yang saya maklumkan sebelum ini, pakej percutian yang saya dah ambil tu adalah pakej dari Poto Travel bersama Utusan Malaysia. Jadi cerita mengenai percutian tempoh hari tu telahpun ditulis dan dikeluarkan ke dalam Utusan Malaysia sisipan Mega. Jadi dipendekkan cerita adalah muka saya dan Zarith bersama ahli kumpulan A. Bangga juga la nak cakap muka keluar paper ni~!

 Muka depan Utusan Mega



Bersama kumpulan A ketika di Window of the World, Shen Zhen

2 artikel ini dikeluarkan pada tarikh yang berbeza yang mana setiap satunya memfokuskan kepada Hong Kong dan Shenzen. Terima kasih kepada ahli kumpulan A iaitu Aishah yang bertugas sebagai wartawan Utusan. Terima kasih dan tahniah juga kepada jurugambar Poto Travel kerana telah ambil gambar yang cantik.

p/s : Tahun 2014 ni nak ke mana pulak ye~



Thursday, January 02, 2014

Majlis Perkahwinan - Zarin & Zarith [Kuala Lumpur]


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Walaupun dah hampir setahun sebenarnya saya mendirikan rumah tangga dan baru perasan rupanya saya tak share lagi cerita pasal wedding saya. Alang-alang saya bakal menyambut ulang tahun perkahwinan pertama pada 5 Jan 2014 nanti, jadi saya ambil peluang ni untuk mengimbau kembali apa yang telah saya lalui pada setahun yang lalu. Chewah~

Wedding di side KL ni saya dah rancang nak buat di dewan sebab kalau nak buat kat hotel memang tak mampu. Jadi dewan yang menjadi pilihan saya dan Zarith adalah di Pusat Komuniti Bukit Damansara yang telahpun saya book setahun awal dari tarikh persandingan. Walaupun sebenarnya parents saya menetap di Gombak, tapi saya memilih dewan di Bukit Damansara adalah kerana suasana dewan ni yang sangat cantik dan sangat relaxing

Dalam kepala saya macam-macam saya nak buat untuk wedding di side KL ni. Dipendekkan cerita, saya berada di Dewan ni ketika malam sebelum persandingan sehingga 4 hingga 5 pagi. Macam-macamlah saya nak setting, photobooth la... dual screen projectorlah. Nasib baik ada ahli keluarga dan Aino Nano yang membantu pada malam tu sampai pagi.

Pada hari persandingan tu saya dan Zarith telah bersiap di rumah baru kami iaitu di Denai Alam. Rumah ni pun actually saya dah duduk 3 bulan lebih awal seorang diri bagi membolehkan saya merancang persediaan selepas berkahwin nanti. Tak ramai yang ada masa tu dirumah ni, hanya jurukamera, mak andam dan pengapit saya dan Zarith yang saya akan perkenalkan diakhir blog ni nanti. Semua ahli keluarga saya dah pergi ke dewan pada awal-awal pagi lagi.

Ketika bersiap sedia

Zarith dah bersiap dengan bunganya

Warna tema Putih dan Turquoise adalah pilihan warna saya. (Saya tak tau kenapa saya tak pilih warna oren masa tu). Semua baju kahwin adalah hasil tempahan sendiri dengan perancangan teliti oleh Zarith bagi memastikan penjimatan dan tiada pembaziran. Kami berjumpa dengan ahli keluarga Zarith di masjid berhadapan dengan dewan bagi berkumpul dan sama-sama menuju di dewan persandingan. Keluarga Zarith pula memakai pakaian bertemakan warna hijau pisang.

Berjumpa bersama keluarga Zarith terlebih dahulu di Masjid

Sempat bergambar dulu

Sewaktu di dalam kereta lagi saya sempat mencuri dengar dari walkie talkie pengapit saya yang sedang sering mengupdate keadaan di dalam dewan. Dengar macam Ustaz nak baca doa tak datang lagi la... lagu kahwin takde la.. aish, Saya macam dah panic dah masa tu, rasa nak pergi tengok je apa yang tak siap lagi. Tapi orang kata biasalah, buat majlis-majlis macam ni memanglah macam ni, kena banyak bersabar dan tenang. Orang kuat di dalam dewan ketika itu adalah kakak saya sendiri yang dah mula menginsing lengan baju sejak awal pagi lagi. Dia pun dah biasa uruskan event, jadi biasalah kalau ada kurang sana sini, harapkan dia pandai-pandai cover.

Saya juga telah merancang untuk mengadakan PhotoBooth untuk semua tetamu yang hadir. Saya memang over sikit kalau ada Photo Booth ni sebab saya nak pastikan ianya cantik dan flownya teratur. Jadi di Photo Booth  ni saya setkan satu meja untuk tetamu menulis ucapan yang mana meja ini dipenuhi dengan decoration ala-ala English Style sambil ada 1 monitor yang menayangkan video Pre Wedding kami. Kat situ juga tetamu boleh bergambar di backdrop ala-ala dinding rumah yang dipenuhi dengan frame gambar muka kami berdua. Kat sini saya gunakan konsep polaroid saja dan gambar tersebut terus diletak disebelah ucapan tetamu.


Antara tetamu yang sedang menulis ucapan

Antara orang kuat ketika di set Photobooth

Ini pula adalah Ice & Idaman
 bersama flower girls saya yang comel

Setibanya di pintu masuk dewan, sudah tentulah rombongan pengantin disambut oleh ayah dan mak saya yang lengkap berpakaian baju melayu mengikut warna tema. Setelah membaca selawat kami dibawa ke pelamin perkahwinan yang dari jauh sudah kelihatan tertulis nama kami berdua. Sebaik sahaja kami duduk di kerusi pelamin, tiba-tiba bekalan elektrik terputus. Semua tetamu terkejut sebab lagu kahwin yang sedang dimainkan itu berhenti dengan secara tiba-tiba. Nasib baik juga ada pasangan pengacara majlis yang begitu professional iaitu Saiful Nizam dan Aida Gadis Melayu yang pandai berjenaka dengan tetamu dan pengantin. Inilah lumrah perkahwinan, sering diduga dengan macam-macam masalah, katanya. Tak sampai 2 minit, elektrik kembali pulih dan majlis diteruskan seperti biasa. Upacara menepung tawar oleh keluarga Zarithpun dimulakan dan diteruskan dengan upacara makan beradab.

Pelamin yang berkonsepkan cream putih


Ayah saya sedang menyamburt tetamu
Ketika di pelamin bersama pengapit saya Sabri dan Nisa

Keluarga Zarith ketika dipelamin

Keluarga saya ketika di pelamin

Pengapit saya pada hari tersebut adalah Sabri dan Nisa yang sangat banyak membantu. Saya rasa bertuah kerana mereka berdua ada di kiri dan kanan saya ketika majlis berlangsung kerana mereka sangat memahami saya dan Zarith. Kalau saya nakkan pengapit, saya memang recommend mereka berdua.

Oleh kerana latar belakang kerja saya adalah terlibat dengan Upin Ipin dan sedikit sebanyak dengan media, jadi saya gunakan semua pengalaman saya sebelum ini dan saya cuba applykan di majlis persandingan. Pada hari tersebut, bukan sahaja maskot Upin & Ipin membuat penampilan di saat akhir namun saya tampilkan juga pelakon suara Upin & Ipin iaitu Asyiela Putri dengan lagu pilihan saya sendiri iaitu lagu "Terukir di Bintang". Saya pun rasa bersyukur kerana Aida Gadis Melayu sudi menjadi pengacara majlis saya bersama suaminya Saiful Nizam. Selain itu, saya juga menjemput adik Crystal Lee yang sangat pandai menyanyikan lagu-lagu melayu. Crystal Lee ni adalah bakat cilik yang sedang meningkat naik dan persembahannya di majlis tersebut sememangnya membuatkan ramai yang terhibur. Selain itu, sekali lagi saya bersyukur kerana jemputan khas saya yang saya tak sangka dia akan datang tapi dia datang juga. Beliau adalah Dato' Aziz Sattar.

Asyiela Putri ketika bersama Aida dan Saiful Nizam

Sesi memotong kek

Majlis tersebut berjalan dengan lancar selepas itu dan saya nampak kebanyakkan saudara mara dan rakan-rakan terdekat masih berada di meja makan untuk bergambar bersama-sama. Walaupun ketibaan pengantin saya lewatkan sedikit iaitu selepas solat Zohor, namun masih ramai yang menantikan ketibaan pengantin. Saya nak ucapkan ribuan terima kasih kepada semua ahli keluarga saya yang banyak membantu bukan sahaka pada hari persandingan malahan pada bulan-bulan sebelumnya lagi. Terima kasih juga kepada kawan-kawan rapat yang membantu melancarkan perjalanan majlis.

Bersama keluarga Zarith

Bersama rakan-rakan dari LCM

Bersama Bos Les' Copaque

Bersama diantara staff Les' Copaque Production

Bersama keluarga dan Dato' Aziz Sattar

Bersama kawan-kawan rapat dan Iqram Dinzly

Bersama ahli keluarga saya

Sebelum saya mengakhiri post kali ini, saya juga nak ucapkan terima kasih kepada jurugambar rasmi kami iaitu Firdaus Adam dan Videograpfer kami PreetyPeektures kerana telah menghasilkan gambar dan video yang cantik. Terima kasih kerana sabar melayan kerenah kami berdua. Hehe...

Gambar outdoor

Gambar Outdoor

p/s: lepas siap post ni baru perasan yang side Ipoh punya pun tak post lagi.. lalala





Wednesday, January 01, 2014

Misi Selamatkan Kereta


Selamat Tahun Baru 2014. Sedang baru saja menyambut hari pertama dalam tahun 2014 ini saya sekadar nak berkongsi dengan satu situasi yang telah berlaku di Pullman Putrajaya. Situasinya di mana sebuah kereta yang dipandu oleh seorang wanita termasuk ke dalam longkang besar ketika ingin memasuki kawasan parking berrumput. Benda ni sebenarnya mungkin berlaku kerana pemandu menganggap takde longkang dan terus memandu ke arah dalam longkang.

Tapi takpelah, nasib baik waktu kejadian agak ramai orang berada disekeliling dan bersedia untuk membantu. Dengan bermodalkan tulang empat kerat bersama lebih kurang 7-8 orang awam di situ menolak dan menarik kereta ni keluar dari longkang tersebut termasuklah saya sendiri. Setelah beberapa kali mencuba barulah kereta ni berjaya ditarik ke atas. Walaupun kereta ni kecik je dan nampak macam ringan, tapi oleh kerana longkang ni dalam sangat jadi memang agak susah pada awalnya nak tolak ke atas.




Keadaan kereta selepas termasuk ke dalam longkang

Diantara suasana menolak dan menarik kereta

Periksa enjin kereta


Video ketika ketika mengeluarkan kereta


Alhamdullilah, rasanya lebih kurang 30 minit juga kereta ni berjaya di keluarkan dari longkang. Apa yang dah rosak tu memang tak boleh buat apa, tapi kereta ni nasib baik masih boleh berjalan seperti biasa. Pesanan saya kepada semua pemandu di luar sana agar lebih berhati-hati ketika memandu.



Selamat tahun Baru~!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...